bulgur
Egészség

Mire használható fel a bulgur?

Úgy tartják, hogy a bulgur Anatóliából, a mai Törökország részéről származik, ám az ókori Rómában de még ezelőtt 4OOO éve Babilonban is ismerték és használták. Manapság szinte a világ minden részére elterjedt, de leginkább a közel-keleti, mediterráni és nyugat ázsiai konyhában használt alaphozzávaló. A bulgur előállítása az érett búzaszemek hántolásával kezdődik, után előfőzik vagy gőzben párolják, napra teszik száradni, majd rizsszem méretűre vagy apró szemcsékre törik. Nagyon gazdag rostban, magnéziumban, vasban és B-vitaminban, hisz teljes kiőrlésű gabonáról van szó, de kalória tartalma is alacsonyabb, mint például a barna rizsének. Elkészítve legjobban a rizsre, kuszkuszra vagy a kinoára hasonlít. Egyik legismertebb közel-keleti étel, a tabbouleh alapanyaga. Meglepőnek tűnhet, de akár desszert alapanyagának is használható, mint a tejberizs esetében, vaníliával, vagy pudingnak elkészítve.

Sokoldalúan lehet felhasználni, főleg piláfként, saláták mellé készítik, de húsgombóccal is nagyon jó garnírungnak számít. Ha pedig vegán „húsgombócot” szeretnénk készíteni, rágós állaga miatt a bulgur alkalmas erre a célra is. Vigyázat, mivel a bulgur búza termék, gluténérzékenyeknek és azoknak, akik gyulladásos bélbetegséggel diagnosztizáltak, nem ajánlott fogyasztása.

A bulgur elkészítése

Mivel előre főzött elkészítése nem vesz annyi időt igénybe (5 és 2O perc között), főzve, áztatva, de akár sütve is nagyon finom, enyhén dióhoz hasonló íze van ennek az egészséges köretnek.

Tűzhelyen való főzéshez, egy csészényi bulgurhoz kb. 5OO ml vizet teszünk (egyszerűbben: egy adag bulgurhoz dupla adag víz mennyiség szükséges) és 1o-15 percig főzzük, addig amíg a víz elpárolog és a bulgur puha lesz, pont, mint amikor hagyományos rizst főznénk.

Mikrohullámú sütőben is elkészíthető: vegyük ugyanazokat a mennyiségeket, tegyük be a mikrohullám sütőbe 3 percig, majd szedjük ki és hagyjuk pihenni 5 percig. Ez követően, attól függően, hogy mennyire puhult meg a bulgur, igazítsuk a további „főzést”.

Áztatás esetén, tegyünk egy csésze bulgurt egy mély tálba, majd lassan adjuk hozzá az 5OO ml meleg vizet és keverjük össze amíg egy elegyet kapunk. Hagyjuk kb. 45 percig, esetleg 1 óráig pihenni, amíg a víz elpárolog. Ez követően vegyünk egy villát és gyengéden keverjük össze, így elkerülve a bulgurszemek összeragadását vagy zúzását.

Figyeljünk oda a mennyiségre, a bulgur akár háromszorosára is kidagadhat főzés után, ezért 1 maréknyi nyers bulgur bőven elég lehet 2 személyre. Ha mégis többet készítettünk a kelletnél, légmentesen zárt dobozban tárolhatjuk kb. 3-4 napig a hűtőben, de a mélyhűtőben is tárolható akár 1 évig is. A nyers bulgur pedig szintén légmentesen zárt edényben, száraz, árnyékos helyen tartandó.

Élelmiszerboltokban a tészta, rizs vagy gabonapehely termékek melletti részlegen keressük.

Egy érdekes tipp: ha szeretnénk a bulgur izét fokozni, mielőtt megfőznénk, tegyük egy serpenyőbe és addig pergeljük míg sötétebb barna színű lesz és kellemesen aromás.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük