áfonya
Érdekességek

Így történik az áfonya ültetése

Áfonya, más nevén havasi meggy, boronyica vagy afinya gyümölcstermő növény, mely a hangafélék családjába tartozik. Alacsony növésű, levelei tojásdad alakúak, termése pedig sötétkék feketébe húzó árnyalatú.

Leggyakrabban lekvárnak, szörpnek, különböző ízesítők/töltelékek alapanyaga, de szeszes italok aromájaként is használják. Fogyasztása számos jó hatással van a szervezetre: pl. egy csésze áfonya napi C-vitamin szükségletünk kb. 25%-át fedezi, de emellett gazdag A és B vitaminban, kalciumban vagy vasban. Nagyon sokféle egészséges étel alapját képezi.

Ezért ha frissen és „bio”-n szeretnénk fogyasztani, mi magunk is megpróbálhatjuk termeszteni ezt a gyümölcsöt.

Áfonya ültetése és gondozása

Vizsgáljuk meg hogy a kerti talajunk megfelelő-e növényünknek; leginkább a félárnyékos, párás és savas talaj kedvelője. Első jelei annak, hogy a talaj, amelybe ültettük növényünket nem a legmegfelelőbb a nagyon lassú növés és fejlődés, a levelek elsárgulása és a kevés termés.

Hogyan „állítsunk elő” savas talajt? Jó módszer a marhatrágya, akác avar és savanyú tőzeg összekeverése, amit talajunk felső felének kicserélésére tehetünk, vagy még egyszerűbb, ha szakosodott üzletben vásárolunk előre elkészített savanyú mixet.

Ha rendelkezünk ilyen talajjal, akkor lehetőleg válasszunk nyári vagy őszi hónapot a tő elültetésére, de megejthetjük nyáron is az ültetést, avval a feltétellel, hogy a levegő hőmérséklete ne haladja meg a 25◦C-t. Ássunk kb. 0.5 méter mély gödröt mert idő elteltével áfonyánk gyökérzete gazdagon elágazik és hagyjunk 1 m távolságot a bokrok között.

Az áfonya elég víz igényes, főleg a nyári hónapokban, mert a fold alatt gyökerei inkább szelességben, mint mélységben nyúlnak el, igy minél közelebb van a talaj felszínéhez annál hamarabb szárad ki. De vigyázat ne öntözzük agyon; legjobb, ha először ellenőrizzük körülötte a föld nedvességet 2-3 naponta; egy kiadós nyári eső után pedig lehet, hogy talán 1-2 hétig is elegendő nedv ellátásban fog részesülni. Első éveiben kerülendő a tövek metszése hisz meg nagyon zsengék a bokor elágazásai; emellett próbáljuk óvni állatok vizeletétől vagy egyéb káros-hatású elemtől.

Első 2-3 évben ne várjunk nagy termesre, de kb. 5-ik évben már igen bőségesen gyümölcsözik. Szüretelni akkor lehet amikor a gyümölcs annyira megérett, hogy könnyen leszedhető és sötétkék/feketébe húzó árnyalatú.

Esetleges kártevők ellen (itt főleg madarakra, rágcsálókra gondolok) úgy lehet védekezni, hogy bevonjuk az áfonyabokrot egy vékony hálóval.

Áfonyabokraink 8-10 év után érik el „felnőttkorukat”, ezért legyünk türelmesek velük, gondozzuk őket; tavasz elején nyessük le a régi, elszáradt ágakat és gyomláljuk ki a körülötte lévő gazokat rendszeresen, hogy ne vegyek el az áfonyától a táplálékot és a vizet.

És hogyan tartósítsuk ezeket a kis finom és egészséges bogyókat? A legjobb egy lezárt dobozban a hűtőszekrényben, de ne mossuk meg őket, hogy elkerüljük a penész kialakulását. Ha fagyasztóban tároljuk, mossuk meg, hagyjuk száradni majd egy légmentesen záródó dobozba tegyük.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük