himalájai macska
Érdekességek

Mi az a himalájai macska?

Egzotikus neve ellenére egy közönséges macskáról van szó, nem valami nagytestű, félelmetes ragadozóról, habár macskáinkban megmarad a vadászösztön, fajtól függetlenül. A perzsa, illetve sziámi fajok keveréke, előbbire bundájával, utóbbire szem és végtagjainak színével hasonlít.

Az elnevezésnek semmi köze nincs az ázsiai hegylánchoz; nevét a himalájai nyúlhoz hasonló bundája miatt kapta.

Néhány gyors adat a himalájai macskáról

  • Súly: nőstények általában 3 és 5 kg közöttiek, míg a hímek jócskán meg is haladhatják az 5 kg-ot. A középsúlyú macskák kategóriájába sorolják.
  • Élettartam: 10-15 év
  • Szőr: hosszú, egyenes és dús
  • Szín: szemei főként kékek, míg bundája csokoládé, krém, cappuccino árnyalatú

Dús szőrzetének köszönhetően is „nagy” megjelenésű, de a vastag bunda alatt vastag csontozat és végtagot találhatók. Feje és szemei kerekek, orra és füle pici, ezért szemből nézve elég vicces és lapos figurával találjuk magunkat szembe; lábai és farka is rövidek, ezért kis tömzsinek néz ki.

Személyiségéről

Nyugodt macskáról van szó, szívesen elüldögél az ölünkben, velünk alszik, ha kedve van rá, de hamar felpattanhat és körbe szaladgálja a szobát, mint minden macska. Általában barátságos, még idegenekkel is. Mivel a macskafajták lustaságukról híresek, ha bent szeretnénk tartani legyünk figyelmesek, hogy eleget mozogjon. Imád fogócskázni a gazdival, de egyes játékok, mint egy papírgalacsin is lefoglalják bizonyos ideig.

Gondozás

Bundáját naponta át kell kefélni, hogy elkerüljük a szőrzet összegabalyodását, tisztán tartását és megőrizzük szépségét is. Emellett a szemek körül felgyülemlő könny maradványokat is gondosan le kell törölni, vigyük el egy szakosodott ápolóhoz is havonta. Hogy elkerüljük bútoraink, kanapénk és saját magunk megkarcolását, ajánlott rendszeresen levágni a macska körmeit. Hetente nézzük át a füleit is és tisztítsuk meg a piszoktól, de semmikép ne használjunk erre a célra klasszikus fültisztítót mert megsérthetjük a fül belső részét, inkább egy gyengéd kendőt vagy szalvétát.

Étrendje személyre szabott, hisz függ a macska életkorától, súlyától és aktivitásától is, különösen figyelem a szőrcsomókkal melyek az emésztőrendszerben gyűlhetnek fel. Ezek megelőzése végett keressünk olyan ételeket vagy étrend kiegészítőket melyek segítenek megakadályozni a szőrcsomók felgyülemlését. A túlsúlyosság egy gyakran előforduló probléma a benti macskáknál, ezért ne haladjuk meg a napi élelem és falatka adagokat.

Himalájai macska – gyakori egészségügyi problémák

Lapos arcuk miatt fennállhat légzési vagy nyelési nehézség. Emellett, policisztás vese rendellenség (a vesén való ciszták kialakulása; nem életveszélyes, de mihamarabb kezelni kell, hogy elkerüljük a fertőzést) vagy különböző bőrbetegségekre is hajlamosak.

Érdekesség róluk, hogy a kismacskák nem születnek a jellegzetes bunda mintával, ezek akkor kezdenek megjelenni amint haladnak a felnőttkór fele. De a szőr színe testhőmérsékletükkel is összefügg, egy génmódosítónak köszönhetően, melegebb testrészük fehérek, míg a hidegebbek sötétek.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük