Érdekességek

A méhek és a növényvédőszerek

Akik kertészkednek, bizonyára tesznek is azért, hogy az imádott kertjüket megvédjék a kártevőktől, gombáktól és még ezerféle rájuk leselkedő veszélytől. Szerencsére sokan vannak ma már, akik a vegyszermentes kertészkedést részesítik előnyben, de sajnos ők is találkoznak azzal, hogy a teljesen vegyszermentes kertészkedést enyhébb vagy komolyabb formában fel kell adniuk.

A méhek komoly veszélyben vannak

Már nagyon sokat hallani arról, hogy a méhek komoly veszélyben vannak, márpedig ha kipusztulnak, az emberiség is nagy gondokkal fog szembenézni. Éppen ezért jó, ha tisztában vagyunk az egyes növényvédő szerek hatásaival. Három csoportra osztottuk most őket, aszerint hogy milyen hatással bírnak a méhekre.

Az első csoportba azok a szerek tartoznak, amelyek nem veszélyes a méhekre. Ezeke a méhekre nem jelentenek veszélyt, így akár virágzáskor is lehet használni, nem kell aggódnunk amiatt, hogy elpusztítjuk vele a méheket. A szabadforgalmú gombaölőszerek is ebbe a csoportba tartoznak, így bármely szakaszban lehet használni őket.

A következő csoportba azok a szerek sorolhatók, melyek a méhekre mérsékelten veszélyesek. Ezeknek a szereknek a felhasználásra bizonyos korlátozások vonatkoznak. Csak olyan időszakban lehet permetezni velük, a mikor a méhek nem aktívak. Ez az ún. méhkímélő technológia, azaz naplemente és este 23 óra között szabad használni őket. Az esti 23 órás korlátozás azért fontos, mert mire a méhek kezdenek kirajzani, a szernek fel kell szívódnia.

A harmadik csoport a méhekre kifejezetten káros szereket tartalmazza. Ezzel a szerrel kimondottan tilos permetezni virágzó növényeket. Ezeket akkor sem szabad használni, ha a közelben virágzó növények vannak.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük