almaecet
Érdekességek

Ittál már igazi almaecetet?

A gyümölcsecetek rendkívül népszerűek szerte a világon, hazánkban sajnos kevesen fogyasztják és még kevesebben készítenek házilag. Pedig a jó házi gyümölcsecet készítése nagyon egyszerű, csak türelem kell hozzá, semmi más.

Így készül az almaecet

A gyümölcsecet készítésének folyamatát az almaecetén keresztül fogjuk most bemutatni. Az almaecetet ugyanis itthon is kapható, és elég nagy népszerűségnek örvend. Azonban, mint sok esetben igaz ez, ha igazán finomat akarunk fogyasztani, akkor magunk készítjük el.

Az alaprecept lényege, hogy ahányszor 10 dkg gyümölcs, annyiszor 10 dkg cukor és annyiszor 1 liter víz. Az almákat megmossuk, feldaraboljuk és bele dobáljuk egy üvegbe. Ha esetleg van kedvünk legyalulni, vagy lereszelni, annál hamarabb lesz kész az ecetünk.

Nehogy meghámozzuk az almát! A héjától gyönyörű színe lesz és rendkívül magas a pektintartalma. Ügyeljünk arra, hogy vagy üvegbe vagy saválló hordóba tegyük a gyümölcsöt, cukrot és a vizet, mivel az erjedés (fermentálódás) során egészségre káros anyagok oldódhatnak ki egy olyan műanyagból, amelyet pl. ásványvíz tárolására gyártottak.

Ezután egy kis gézzel, vagy bármilyen légáteresztő anyaggal lefedjük és állni hagyjuk nagyjából 3 hétig. Akkor jó, ha a gyümölcs lesüllyedt az aljára. Minden nap egyszer keverjük át alaposan ezen idő alatt, hogy ne telepedjen meg a felületén a penész.

A következő fázisban szűrjük le, az alma mehet komposztra, a léhez pedig annyiszor 10 dkg cukrot adunk hozzá ismét, ahányszor 1 liter folyadékunk van. Ezt már lezárjuk az üvegben, és állni hagyjuk 4 hétig. Ekkor kész az egészséges, immunizáló almaecet.

Ezt bármilyen gyümölccsel is el lehet készíteni, arra figyeljünk, hogy a puhább gyümölcsöknél az első fázis rövidebb ideig tart majd, és mivel nagyobb a cukortartalma, erősebben forr majd.

Ez a recept kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy még többet spóroljunk!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük