spórolás
Érdekességek

Hogyan oldjuk meg a költséges helyzeteket?

Mindenki életében volt már olyan helyzet, amikor valami hirtelen felmerülő költség miatt egy kicsit meg kellett húznia a derékszíjat. Ezek általában akkor jönnek, amikor épp amúgy is sok kiadásunk volt már, és a financiális eszközök kissé megfogyatkoztak.

Hogyan spóroljunk, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük?

Az összbevételből induljunk ki

Először is, minden hónapban nézzük meg az összbevételt, és osszuk el úgy, hogy a 20%-át, de legalább a 10%-át tegyük félre úgy, mintha nem is lenne. Még jobb, ha apránként lekötjük ezeket az összegeket, főleg ha tudjuk, hogy szeretünk hozzányúlni, ha meglátunk egy-egy szép ruhát.

A maradék pénzből fizessük ki a havi fontos és fix költségeket. Rezsi, bérlet, ebéd, stb. A fennmaradó összegből vegyük meg az élelmiszereket.

A vásárlásnál is sokat lehet spórolni, ha például előre összekészített listával megyünk, és nem csábulunk el a kirakatok és polcok láttán. Ami öszeg pedig ezen felül marad, abból lehet a szórakozást, művelődést, hobbit finanszírozni. Van aki a borítékos módszert követi, minden hónapban elosztja a pénzt a különböző borítékokban, úgymint “takarékba”, “rezsi”, “hitel” stb.

Jó ötlet például kisebb lépésekkel kezdeni, s apránként faragni azokból az összegekből amiket “felesleges” dolgokra költ. Ehhez nagyon jó segítséget nyújt, ha elkezdjük vezetni, hogy egy hónapban mire mennyit költöttünk. Kicsit fáradtságos módszer, de rendkívül megéri! Így láthatjuk csak igazán hogy mire mennyi pénz ment el, és ahol szükséges, meg tudjuk húzni a nadrágszíjat. 

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük