moziban
Érdekességek

Útmutató az alapvető filmműfajokhoz

Nézzük meg a műfajelméletet, mit foglal magában, és hogyan lehet a műfajokat egy kicsit praktikusabban és kreativitással hasznosítani saját projektjei során.

Mik azok a filmműfajok?

A szót a definíciójában véve a műfaj az „irodalom vagy a művészet vagy a szórakoztatás egyéb formáinak bármely kategóriája, például a zene, akár írott, akár beszélt, hangos vagy vizuális, valamilyen stíluskritérium alapján”.

A kifejezés az ókori görög irodalomból származik. De írók, művészek és filmesek számára általában ez a legegyszerűbb és legpraktikusabb módja a történetek és tartalmak különböző stílusainak kategorizálására. Műfajokat látunk, miközben a Netflixet görgetjük, így hozzávetőleges képet adunk a történetekről.

Fontos azonban megérteni, hogy amit ma filmes műfajoknak tekintünk, az legtöbbször nem is olyan tiszta filmes műfaj, mint a film korai időszakában. Az elmúlt évtizedekben készített tartalmak többsége gyakran műfajhibrideket tartalmaz, a műfajelmélet szabályait alkalmazva új, egyedi és eltérő történetek létrehozására.

Az alapvető filmműfajok

Akciófilmek

Az egyik legkorábbi filmes műfaj, az akcióműfaj szorosan kötődik a klasszikus viszály- és harci narratívákhoz, amelyek a művészet és az irodalom minden fajtájában megtalálhatók. 

A legkorábbi példák némelyike ​​a történelmi háborús eposzoktól a vacak vonatrablások néhány alapvető ábrázolásáig nyúlik vissza, ezért az akciófilmek a kezdetektől fogva népszerűek a moziközönség körében.

Vígjátékok

A vígjáték a mozi kezdete óta kedvenc műfaja a fiatal és idős filmes közönségnek, a vígjáték egy szórakoztató, kifinomult és innovatív műfaj, amely örömet okoz a nézőknek.

Romantikus filmek

Ó, mi lenne a nagy mozihagyomány, ha nem lenne számtalan szerelmi és udvarlási történet. A moziélmény megjelenése óta a mozi régóta kedvelt időtöltés a párok számára, akik a romantika világába szeretnének menekülni.

Az akció- és vígjáték műfajokhoz hasonlóan a romantikus műfaj szinte minden más filmműfaj központi ereje lett a nap alatt.

Western filmek

A western gazdag filmhagyomány, melynek gyökerei az amerikai nyugati határvonal iránti elbűvölődésben gyökereznek. Ezeknek a történeteknek a gyökerei az amerikai terjeszkedés időszakában gyökereznek, amikor a „szelídítetlen” Nyugat fantáziái izgalomba hozták a keleti part menti, egyre bővülő városokban élő amerikaiakat. 

A keménységről, a becsületről, a bátorságról és az „igazságosságról” szóló mesék ezt a félreértett területet (amelyet már teljes egészében amerikai őslakosok laknak) a nyilvánvaló sors mítoszává változtatták, és azt az elképzelést, hogy az amerikaiaknak meg kell hódítaniuk, egyszerűen azért, mert ott van.

Animációs filmek

Az animációs film műfaja olyan filmtípus, amely jellemzően animált képeket tartalmaz a képernyőn. Ezek a filmek nem tartalmaznak élőszereplőt vagy hangot, és gyakran gyerekeknek készültek.

Az animáció úgy definiálható, mint az a folyamat, amelynek során rajzok vagy mozgóképek sorozata egymás után, gyors egymásutánban jelenik meg, a mozgás illúzióját keltve, ha elég gyorsan jelennek meg.

Sokféle animáció létezik, de az egyik egy nagyon népszerű műfaj, és ez az animációs filmek műfaja. Ez a fajta animáció többféleképpen is elkészíthető, például stop motion vagy számítógéppel generált képek felhasználásával.

A kategória leghíresebb filmjei a Toy Story sorozat, Shrek, Oroszlánkirály és az újabb Disney Hercegnő filmek.

Fantasy filmek

A fantasy film műfaját többféleképpen is meghatározhatjuk, de talán a legegyszerűbb a mágia bevonása. A fantasy filmekben általában létezik egy rendszer az emberfeletti bravúrok végrehajtására, legyen szó varázslatról, varázstárgyak felhasználásáról vagy egyéb eszközökről.