Tech

Inkább az üvegfólia törjön össze, mint a telefon!

Aki már törte össze telefonjának kijelzőjét, akkor pontosan tisztában van vele, hogy mennyivel jobban járt volna, ha van egy üvegfólia készülékén. Első kézből tapasztalhatta, hogy az okostelefonok kijelzője mennyire sérülékeny, elég egy rossz mozdulat, egy kis nem odafigyelés, és máris megtörténhet a baj.

Emiatt döntünk okosan akkor, ha például egy kiváló Samsung üvegfólia védi készülékünket.

Inkább az üvegfólia törjön össze, mint a kijelző

Aki még nem esett át a tűzkeresztségen, azaz nem repedt, tört még össze telefonjának képernyője, hajlamos arra, hogy inkább csak egy sima fóliát tesz fel készülékére. Sokan attól tartanak, hogy pont az üvegfólia lesz az, ami miatt betörik a telefonjuk kijelzője. Álláspontjuk szerint nem érdemes üvegfóliát tenni, mert annak szilánkjai fogják tönkre tenni a telefont.

Ez azonban egyáltalán nem így van. Ha például valamilyen erőteljes behatás éri a készülékünket, és azon pont egy Samsung Galaxy S22 Ultra üvegfólia van, akkor az üvegfólia fog összetörni, de a kijelző sértetlenül megússza.

Az üvegfólia, ha eltörik, akkor annak apró szilánkjai nem tudnak kárt okozni Samsung Galaxy S22 okostelefonunkban. Ennek egyszerű oka van, mégpedig az, hogy az üvegfólia és a kijelző között van egy réteg ragasztó, és ez megtartja a szilánkokat, azok nem fognak kiesni. Az üvegfóliának pont ez a szerepe, hogy azzal, hogy összetörik, megóvja a készüléket a sérüléstől.

Balesetveszély pont akkor állhat elő, ha nincs meg az üvegfólia általi védelem, és betörik a készülék kijelzője.

Mit érdemes tudni az üvegfóliáról

Ha összehasonlítjuk az üvegfóliát a sima fóliával, akkor az üvegfólia vastagabb, de egyáltalán nem nagyon vastag, hiszen csak a milliméter töredéke, alig 0,2-0,3 mm. A kijelzőt védő sima fólia lényegesen hajlékonyabb, de azért az üvegfóliának is van egy kis rugalmassága, egyáltalán nem merev. Egyes üvegfóliák, a 2D-sek nem érnek ki a képernyő széléig, ezáltal a sarkoknál kevésbé hatékonyak. Ezt egy erősebb tokkal tudjuk pótolni.

Az új generációs fóliák, melyeken a 3D, valamint az 5D-s jelzést, illetve a „FULL” megjelölést látjuk, azok már befedik a teljes képernyőt, mert követni tudják a kijelző ívét. Szinte tökéletes védelmet adnak, ami az árukban is megjelenik.