Érdekességek

Modern kertek – projektek, ötletek, mintarendezések, tanácsok

Nagyon fontos elem a ház előtti kert elrendezése, aminek köszönhetően házunk új vizuális hatást kap. Egy jó ötlet a ház előtti kertre és annak helyes megvalósítása egyéni helyet teremt, ahol megpihenhetünk és gyönyörködhetünk a természetben.

Lássuk tehát, melyek a legnépszerűbb modern kerttervek, és mire kell figyelni, ha ilyen modern kerteket helyezünk el a ház előtt.

Mit kell figyelembe venni a modern kertek kialakításakor?

Az interneten és a magazinokban modern kertek különféle elrendezéseivel teli fotógalériákat találhatunk. Nagyon gyakran egy ilyen galéria tartalmazza a kerti bútorok leírását, sőt a kerti medencéket is, amelyek beépülnek egy modern kert kialakításába. Mielőtt azonban hozzáfognánk a tervezéshez, szüksége van egy konkrét ötletre a ház előtti kertre, ehhez pedig némi információra.

Az első fontos elem a kertünk területe. Így fognak kinézni ezek a modern kertek. A kert méretének ismeretében mérlegelhetjük, hogy milyen kerti bútorokkal rendezzük be a ház előtti kertet, de gondolhatunk kerti medencére is. A kerti medencéknél figyelembe kell venni, hogy általában meglehetősen nagy területeket foglalnak el, és nagyobb anyagi és munkaerőköltséget igényelnek.

A modern kerttervek kialakításakor gondolnunk kell kertünk funkciójára. Ha csak egy kis kert szolgál majd esztétikai funkcióval, akkor nem kell olyan sok tényezőt figyelembe vennünk, de amikor egy modern kertet tervezünk a ház elé, aminek rekreációs funkciót is kell ellátnia, akkor ez egy kevés.

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a modern kertek tervezésekor, az a kitettség, amelyben a kert található, és így mennyi nap esik a felületére a nap folyamán. Ez a kérdés azért fontos, mert ha van néhány ötlet a ház előtti kertre, mindig lesz benne zöld elem, és ezt a napfény mennyiségéhez és a talaj típusához kell igazítani.

Modern kert a ház előtt – érdekes megoldások a kertben

A kertészeti és kerttervezési és a kapcsolódó magazinokban általában van egy galéria, amely tele van képekkel a különböző típusú kertekről. Sokféle modern kerti elrendezést találhatunk ott, ami valószínűleg nagy inspirációt jelent majd számunkra. Mielőtt azonban a magazinokhoz és folyóiratokhoz hasonlóan kertet terveznénk, át kell gondolnunk, mi a legjobb számunkra.

Jelenleg a ház előtti kert elrendezése minimalista módon van kialakítva, mert az ilyen minimalista formák sok ember esztétikáját vonzóvá teszik. Emiatt divatosak az egyszerű megoldások, melyeket általában akár saját kezűleg is meg lehet csinálni szakember igénybevétele nélkül. Természetesen ezzel a módszerrel a kertépítéssel kapcsolatos költségeinket is csökkentjük, például egy olcsó kerti szegély ötletét alkalmazva a barkácsolást kedvelőknek jó móka is lehet.

A minimalista modern kertek általában tompa színekben készülnek, mint például fehér, barna, szürke, fekete és természetesen zöld, amelyeket a kerti növények és a pázsit hoznak létre. Alternatív megoldásként más színek is észrevehetők a kerti növények virágzása során. Nagyon gyakran minimalista és geometrikus kertek jönnek létre, amelyek könnyen karbantarthatók, rendet és tisztaságot adnak.

Ne feledje, hogy a ház előtti kert teljes elrendezését a kert méretéhez kell igazítani. Ezért ha azt szeretnénk, hogy kertünk rendezetten nézzen ki és legyen pihenőhelye, és ne legyen nagy tere a fejlesztésnek, érdemes minden helyet foglaló, de a növényzet mennyiségét is korlátozó díszítőelemről lemondani. Akkor válasszunk kialakulni tudó keskeny cserjéket, fákat.

Modern kerttervezés – hogyan válasszunk növényeket és kerti bútorokat?

A modern kertek elrendezése nagyon sokrétű, és rajtunk múlik, hogyan fog kinézni az elkészült kert. Ne felejtsük el azonban, hogy a kert mindenekelőtt az a rész, ahol a növények vannak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy választásuk megfeleljen a kert helyzetének és méretének.

Ha elég nagy a kertünk, akkor sokféle növényt megengedhetünk magunknak és használhatunk fákat, cserjéket, évelő vagy egynyári növényeket. Nem lesz gond a sziklakert kialakításával, ahol kis kerthelyiség esetén ez gondot okozna.

Azt is át kell gondolnunk, hogy a leveles dísznövényeket részesítjük előnyben, vagy virágos dísznövényeket szeretnénk kertünkbe. A dísznövények kiválasztásakor érdemes ügyelni arra, hogy a virágzás kora tavasztól késő őszig folyamatos legyen, mert nagyon vonzó megjelenésű. A magassági kontrasztot használó kompozíciók is nagyon érdekesnek tűnnek.

Amikor a szórakozásként is szolgáló modern kertek mellett döntünk, át kell gondolnunk, hogy milyen kerti bútorok lesznek a legmegfelelőbbek kertünk elrendezéséhez. A kerti kiülőknél pedig arra kell figyelnünk, hogy a bútor egész évben a szabadban marad-e, vagy csak a tavaszi-nyári időszakban kerül ki, és így miből készüljön. Emellett a bútorok megjelenését is figyelembe kell venni, hogy az illeszkedjen a ház előtti kert teljes elrendezéséhez.

A ház előtti kertek rendezése nagyon fontos, amennyiben ügyelünk a kert funkcionalitására és esztétikájára. Ne feledje, hogy nem kell befolyásolni minket, hogy mi van a raktárakban, hanem érdemes a kert minden elemét egymáshoz és a rendelkezésünkre álló lehetőségekhez igazítani. Egy modern kert kialakítását érdemes kivitelezni.