Érdekességek

Mit tehetünk egy iratrendezőbe?

Van egy érdekes kifejezés, mégpedig az, hogy „háztartási adminisztráció”. Ezt nem kell különösebben magyarázni, hisz a nevében rejlik a lényege. Nemcsak az irodában, üzleti életben, munkahelyen szükséges az adatkezeléssel, adatfeldolgozással foglalkozni, hanem otthon is. Saját életünk során is keletkeznek rendezésre, szortírozásra, megőrzésre vonatkozó adatok. Ezek száma nem is kevés. Vannak köztük olyanok, melyeket elolvasás után akár el is dobhatunk, vagy elég egy-két évig megőrizni. Nagy részük azonban több éves megőrzést igényel, azonban olyan is van, amit egész életünk során meg kell tartanunk.

Milyen megőrzendő irataink, dokumentumaink vannak?

Saját jól felfogott érdekünkben szükség van arra, hogy pénzügyeinket, egyéb értékeinket, a személyi dokumentumainkat rendben, naprakészen és megtalálhatóan tartsuk. Ha nem így teszünk, akkor nagyon sok időt fogunk a keresgéléssel tölteni, és még az is lehet, hogy mindezt sikertelenül tesszük. Az iratok nagy része pótolható ugyan, de időbe, utánajárásba és pénzbe kerül pótlásuk. Egyszerűbb, ha úgy tároljuk ezeket, hogy szükség esetén csak elővegyük egy iratrendezőből.

Az iratok egyik csoportja a lakhatással kapcsolatos, mint például az ingatlan vételével, eladásával, bérlésével kapcsolatos szerződések, az ehhez kötődő biztosítások, műszaki, jótállási dokumentumok. Ha rendelkezünk gépjárművel, egyéb nagyobb értékű eszközzel, berendezéssel, ahhoz is kapcsolódnak megőrzendő papírok, jótállási jegyek, számlák, használati utasítások.

Célszerű fényképekkel igazolt nyilvántartást vezetni értékeinkről, mint például képek, ékszerek, dísztárgyak, porcelánok. A bankokkal is kapcsolatba kerülünk, akár folyószámla-vezetés, vagy hitel, megtakarítás, biztosítás kapcsán. Az adóbevallással, esetleges vállalkozásunkkal kapcsolatban is tengernyi papír gyűlik össze.

Vannak, akik rendszeres nyilvántartást vezetnek kiadásaikról, bevételükről, nyomon követik vásárlásukat. És akkor még nem is beszültünk személyes okmányainkról, bizonyítványainkról, egészségi állapotunkra vonatkozó leletekről, kezelésekről, kórházi zárójelentésekről. Azért, hogy mindezeket áttekinthetően tudjuk kezelni, az iratrendező használata a megoldás. Ebben tudjuk lefűzni és kategorizálni, egy helyen tartani a fontos dokumentumainkat.