Egészség

Így vigyázhatsz a keringési rendszeredre

Az elmúlt években a két vezető halálozási ok, a keringési rendszerhez kapcsolódó problémák (kb. 55%) és a daganatos betegségek (kb. 22%). Tehát érdemes egy kicsit odafigyelni a keringésünkre, hiszen a többségünk a keringési problémák következtében hal meg. A keringési rendszer részei a szív, az érhálózat és a vér.

Egy kicsit pillantsunk bele abba, hogyan tudjuk megtartani a keringési rendszerünk egészségét – talán hasznos lehet. Érdemes szokásunkká tenni, hogy figyelünk az egészségünkre, hiszen a szokásszerű cselekvést mindig könnyű megtenni. Így a jó szokások egészséges, hosszú élethez vezetnek, míg a rossz szokások betegséghez. Ezek lehetnek a jelenleginél jobb szokások:

A szív egészségére!

Tanuljuk meg kezelni a stresszt! Ez nem csak a szívnek tesz jót. A mai világban sok a stressz, tanuljuk meg kezelni, levezetni. Ez kritikus, és nincs rá egyedi megoldás, nekünk kell kitalálni, mivel tudunk kikapcsolni, megnyugodni. Természetesen javasolhatom a sétát vagy a jógát akár kezdőknek is, ami valóban nagyon jó, de a legjobb, ha magad kísérletezel.

Nagyon fontos, hogy elegendő vizet igyunk és szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől. Ezek leginkább táplálkozást érintő kérdések. Tegyük szokásunkká, ha mosdóba megyünk, igyunk egy pohár vizet.

Naponta átlagosan tíz alkalommal kellene két deciliter vizet inni (összesen 2 liter víz). Illetve együnk kevesebb szénhidrátot. Ez segíthet elkerülni az elhízást és sok egyéb egészségügyi problémától megvédhet!

Az érhálózat egészségére!

Az erekkel a meszesedés és a rugalmassági kérdések vannak összefüggésben. Ma a dohányzás az erek elsődleges ellensége. Az emberek több mint fele dohányzott életében. Ez borzalmasan rossz arány, főként annak fényében, hogy mindenki tudja, hogy a dohányzás káros az egészségre! Tedd le a cigarettát örökre, és máris sokat javul az ereid egészsége.

Az anyagcsere, illetve a zsíranyagcsere egészségére is figyelni kell, hogy a koleszterin szint megfelelő legyen. A zsíranyagcsere zavarainak hátterében leginkább a túlzott cukor- és finomított szénhidrát-fogyasztás áll. Az immunerősítő és antioxidáns csírák az emésztőrendszerre is kedvező hatással vannak. Továbbá a házilag fermentált zöldségek fogyasztása nagyon kedvező hatású.

A vér egészségére!

A vér felfrissítésének legegyszerűbb módja az intenzív mozgás, ugyanis a sporttól a vér oxigéndúsabb lesz. De már egy kiadós séta az erdőben is sokat javíthat a vérösszetételén. A mélylégzéssel kapcsolatos gyakorlatok is nagyon sokat javítanak az oxigénellátottságunkon. A keleti testmozgások nem véletlenül fordítanak kiemelt figyelmet a légzésre (például jóga).

Egyél minél több zöldséget: a vérnek a legjobbak a rostban és tápanyagban nagyon gazdag, egyébként koleszterincsökkentő hatású babfélék és a hüvelyesek. És ismét a víz, ugyanis a vér nagyrészt vízből áll. A megfelelő mennyiségű víz felfrissíti a vért, és javítja a keringést is.