Érdekességek

Minden, amit a genothermről tudni érdemes

Genotherm – amikor a legtöbben halljuk ezt a kifejezést, akkor elsőre valami eszméletlenül bonyolult dologra gondolunk, holott ez egy olyan irodaszer, amit mindannyiunk rendszeresen használ. Azt a vékony műanyag tasakot jelöli, amelynek a segítségével hatékonyan tudjuk rendszerezni az iratokat egy iratlefűzőben vagy gyorsfűzőben.

Hogy miért is hasznos ez az irodai kellék?

Nos, leginkább azért, mert a használatával nincsen szükség a papírok külön-külön történő kilyuggatására, amellyel nagyon sok idő megspórolható. Arról nem is beszélve, hogy az iratok így védve vannak az esetleges kiömlésektől.

Bármikor előfordulhat ugyanis, hogy az íróasztalnál elkortyolgatott kávé vagy pohár víz a munka hevében véletlenül kilöttyen, és eláztatja az asztalon sorakozó dokumentumok valamelyikét. A legtöbbünk azonban még ennek ellenére sem szentel kellő figyelmet a kiválasztásának. Felkapja az első csomagot, amit meglát, mondván, hogy úgyis mindegyik ugyanolyan. Ezzel azonban nem is tévedhetne nagyobbat.

Széles genotherm választék

Manapság már nem csak a lefűzősávval és lyukakkal rendelkező genotherm, hanem felül vagy az oldalán nyitott sima változat is kapható belőle A/4-es és A/5-ös méretben, illetve átlátszó és matt felülettel. Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi időben megjelentek a színes genothermek is, amelyek nagymértékben elősegítik a dokumentumok színkódolását.

A használatukkal tehát nem fog majd hosszú perceket igénybe venni az, hogy megtaláljunk egy adott iratot, hanem tudni fogjuk, hogy  például a zöld “bugyi” – ahogy a köznyelvben ismerjük – a számlákat jelöli, a rózsaszín a szerződéseket, a kék pedig az elvégzendő teendőkről szóló iratokat.

Mi alapján válasszunk genothermet?

Itt leginkább azt kell átgondolnunk, hogy mennyi papír szeretnénk majd lefűzni, és ezek milyen jelentőséggel bírnak. Abban az esetben ugyanis, ha csak néhány elhanyagolhatóbb dokumentumot tárolnánk el, amelyeket csak a biztonság kedvéért őrzünk meg, akkor elég lesz néhány vékonyabb genotherm is. A fontosabb és nagyobb mennyiségű iratokhoz viszont már strapabíró műanyag tasakok szükségesek. Ha egy 50 oldalas szerződést próbálunk meg ugyanis belenyomorgatni egy 40 micronos genothermbe, annak jó eséllyel az lesz a vége, hogy elszakad.