Egészség

Milyen sportágat válassz a fogyókúra mellé?

A fogyókúra sok próbálkozó számára egy igazi rémálom, pedig fel lehet fogni ezt egy izgalmas kihívásnak, sőt egy nagy kalandnak is. Fogyni egészséges, természetes és tartós úton csak életmódváltozással lehet, ebben pedig a sportolásnak is kiemelten fontos szerepe van.

Muszáj sportolni, ha le akarok fogyni?

Fogyni ugyan sportolás nélkül is lehetséges, pusztán egy jól összeállított diéta étrend segítségével, főleg az elején, de nem ez a helyes út. Hosszú távon ugyanis már nem biztos, hogy meg tudod őrizni az eredményeket, így egyáltalán nem javasolt a sport mellőzése. A mozgás az egészséges élet és életmód szerves része, a feszes, edzett izom több kalóriát éget nyugalmi állapotban is a kanapén üldögélve, mint az edzetlen, így sokkal könnyebben tarthatod meg az ideális alakodat, ha sportolsz. A rendszeres testmozgás sok egyéb előnye mellett segít fiatalosabbnak, aktívabbnak maradni, és javítja az alvás minőségét is.

Milyen fontos szabályokat tarts be a rendszeres sportolás megkezdése előtt?

  • A legfontosabb, hogy csak óvatosan, könnyen kivitelezhető gyakorlatokkal kezdd el a sportolást.
  • Az intenzitást apránként emeld, pl. kezdheted sétával, majd folytathatod tempós sétával, mielőtt áttérsz az erdei túrázásra és a kocogásra.
  • Erősen ajánlott egy sportorvosi vizsgálat és szívultrahang vizsgálat, mielőtt komolyabban belevágnál.
  • Mindig melegíts be a mozgás előtt, és mindig nyújts 5-10 percet utána.

Milyen sportágat válasszak?

Több tényező befolyásolja, hogy mi lenne számodra az ideális sportág. Vizsgáld meg minimum az alábbiakat:

  • Milyen lehetőségek vannak a közeledben? Van uszoda? Van közösségi spinning óra? Túracsoport? Futóegyesület, ahol kezdőket is szívesen látnak? Vagy fitnesz terem, areobik, zumba esetleg? A Google keresőben ezeket hamar ki tudod deríteni.
  • Bizonyos sportok elég drágák tudnak lenni, így azt is vizsgáld meg, hogy lesz-e rá elég pénzed. Persze vannak szinte teljesen ingyenesek is, miután már megvásároltál pár szükséges alapvető ruházatot, így az anyagiak általában nem jelentenek akadályt.
  • Szempont lehet még a kiválasztásnál, hogy egyedül, párban vagy akár csapatban sportolnál szívesebben, így ezt is mérlegeld.

De a legfontosabb mégis az, hogy olyan sportágat válassz, amelyben örömödet leled. Ez nagyon lényeges! Ha kötelező nyűgnek érzed a mozgást, akkor garantáltad minden apró lehetőséget megragadsz, hogy miért ne menj aznap sportolni, és hamar abba fogod hagyni.

Kívánom, hogy találd meg te is a testhez álló sportágat, és váljon a szenvedélyeddé!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük