Érdekességek

Hogyan lehet felkészülni a párkapcsolati tanácsadásra?

A konfliktusok a bensőséges párkapcsolat normál részét képezik. Amennyiben viszont azt tapasztaljátok, hogy ti már az egészségesnél is többet veszekedtek, és emiatt egyre távolabb kerültök egymástól, akkor érdemes fontolóra venni, hogy szakember segítségét kérjétek.

A párkapcsolati tanácsadás szolgáltatás ugyanis segíthet abban, hogy megértsétek a másik fél érzelmi igényeit, és fejlesszétek a kommunikációs készségeiteket. Manapság már nem csak a fővárosban, de megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki településeken is vannak olyan tanácsadók, akik pártfogolhatnak titeket. A párterápia Szeged területén és környékén szintén elérhető már. Szükség van azonban néhány előzetes lépés megtételére annak érdekében, hogy felkészülten érkezzetek az ülésekre.

Beszéljétek át azokat a problémákat, amelyek miatt szükséges a terápia!

Amikor részt vesztek az első ülésen, a terapeuta első kérdése valószínűleg az lesz, hogy miért kéritek a segítségét. Ezért hasznos lehet, ha a foglalkozást megelőzően részletesen is átbeszélitek, hogy mik azok az alapvető kérdéskörök, amelyekre összpontosítani kell a terápia során. Sőt, érdemes még akár jegyzeteket is készítenetek róla. Milyen célokkal vágtok neki a terápiának?

A problémákon túl még azt is tanácsos tisztázni, hogy mit reméltek elérni a terápiás ülések után. De itt ne általános célokban gondolkodjatok, hanem próbáljatok pontosítani! Egy példa: jóval időt szeretnétek egymással tölteni, vagy szeretnétek megtanulni, hogyan tudjátok hatékonyabban kezelni a nézeteltéréseiteket.

Gondoskodjatok arról, hogy mindketten készen álljatok!

Sokszor fordul elő az a forgatókönyv, hogy az a fél, aki kezdetben javasolta a párkapcsolati tanácsadáson való részvételt, motiváltabb és izgatottabb a terápia kilátásaival kapcsolatban, míg a másik fél mindeközben vonakodik. A terapeuta az ülések során ugyan megkísérelheti eloszlatni a folyamattal kapcsolatos aggályokat, de még egy képzett szakember sem tud segíteni, ha a páros egyik tagja továbbra sem nyitott a dologra. Végül még annyit tudunk tanácsolni, hogy tegyétek szabaddá magatokat az ülések napján!

Az a legjobb, ha az ülések napján a foglalkozás előtt és után semmilyen programot nem terveztek be. Ez biztosítja ugyanis, hogy elegendő időtök legyen felkészülni, és utána pedig megbeszélni a történéseket. Például, hogy milyen kérdések merültek fel a foglalkozás során, mi voltak ezekre az érzelmi reakciótok, és ezt hogyan fejeztétek ki.