mosás
Érdekességek

Ezek a legfontosabb mosási jelek

Ruháink mosása nem volt mindig ilyen egyszerű, mint manapság, egy gép mely elvégez minden feladatot, mialatt mi nyugodtan pihenhetünk. Kb. az 1900-as évek elejéig kizárólag manuális műveletnek számított. A ruhák sem voltak olyan változatos anyagokból készítve, mint ma, leggyakrabban a pamut vagy gyapjúholmikat hordták, ám a 20-ik század közepétől megjelentek a különböző szintetikus összetételű ruhák is, melyek előállítása könnyebb, gyorsabb és olcsóbb volt. Ezért az idő elteltével és a technológia fejlődésével, szükség volt különböző jeleket kitalálni, melyek tájékoztassák az embereket arról, hogy az adott ruhát, hogy kell helyesen mosni, és elkerülni az anyag roncsolódását vagy megsemmisülését.

A továbbiakban megnézzük a 10 leggyakoribb jelet melyek előfordulnak a ruhák címkéin, és hogy mit is jelentenek ők.

A 10 legfontosabb mosási jel

Kézi mosás. Az adott anyag annyira „finom”, hogy mosógépben való mosás károsítaná, ezért ajánlott kézileg kimosni. Főleg selyem, vagy egyes kötött ruhákon található.

Tilos a centrifugálás. Centrifugálás közben az anyag szálai nagyon károsodhatnak, elnyúlnak vagy megszakadnak, főleg kötött ruhákra vonatkozik.

Ne használjunk fehérítőt. Kiszívhatja a ruha színezékét vagy a fehérítő kémiai összetétele károsíthatja magát az anyagot.

Vasalási hőmérséklet jelzője. Balról jobbra a vasaló forróságát jelzi. Ha nem vagyunk különösen figyelmesek erre a jelre, könnyen kiégethetjük a vékony és érzékeny anyagokat, vagy ellenkezőleg, túl alacsony hőmérsékleten, egyenetlen vasalást érünk el.

Víz hőmérsékletét mutatják melyben ajánlott mosni az adott ruhát.

Ruhák vegyi tisztítása. Baloldali ikon azt jelzi, hogy nem szabad vegyileg tisztítani, míg a jobboldali kizárólag vegyitisztítás során „mosható”.

Ruhaszárítás jelzői szárítógépben történő szárítás esetén. Baloldali azt jelzi, hogy szárítható gépben, bármilyen hőmérsékleten, középső alacsony hőfokú szárítást és a jobboldali pedig magas hőfokon történő szárítást jelent. Fontos ezeket a jeleket is figyelembe venni, hisz ruháink összemehetnek nem megfelelő procedúrák során.

Kerülni a vasalást, vagy gőz nélkül vasalni? Ez a kérdés. Baloldali ikon esetében egyáltalán nem ajánlott a ruha vasalása, míg a jobboldali megengedi ezt de gőzölés nélkül, hisz a forró gőz komoly kárt tehet a ruhában.

Ez már egy kicsit absztraktnak tűnhet, de jó tudni mit is jelentenek egyes ruhák esetében. A száraztisztításra vonatkoznak, melyet legjobb egy profi tisztítóban végrehajtani.

  • A – rövid ciklusú tisztítást enged
  • B – alacsony nedvesség szinten tisztítsuk
  • C – alacsony hőmérsékleten
  • D – ciklus végén ne gőzöljük

Hagyományos szárítás szimbóluma, avagy terítsük ki a ruhát természetes száradáshoz, a levegőn vagy a napon.

Szánjunk egy kis időt a ruhán levő címkék leolvasásához, ez a kis anyagdarabka és a rajta levő jelek megmenthetik ruháinkat az alkalmatlan kezeléstől mosás során, ezáltal elősegítve azok hosszabb élettartamát és az anyag minőségének megőrzését.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük