fitness
Érdekességek

Részletes útmutató az edzőtermi etiketthez

Minden edzőterembe járó látott már olyat, ami az őrületbe kergeti. Szétszórt szabadsúlyok, 45 kilós tárcsák, amelyeket ott tárolnak, ahol az 5 kilós tárcsáknak kellene lenniük, vagy az a személy, aki 10 percig a hüvelykujját gyúrja a padon, amelyre három ember vár, hogy használhassa; mindannyian láttunk már olyan dolgokat, amelyek miatt egyszerűen csak a fejünket rázzuk.

Az edzőtermi etikett olyan dolog, amit az alkalmi edzőterembe járótól a fitnesz-rajongóig mindenkinek érdemes elolvasnia. A jó etikett tiszteletteljes a körülötted lévőkkel szemben, és jótékonyan hat a saját edzésedre. Ha követed az ebben az útmutatóban található hét etikett gyakorlatot, elkerülheted, hogy Te legyél az a bosszantó, akit a többi vendég bámul.

Tedd vissza a súlyokat: Az edzőterem nem a te házad, és az edzőtársak nem az anyád. Amikor befejezted a súlyok használatát, tedd vissza őket a megfelelő helyre. Ha rendetlenséget hagysz másoknak, hogy takarítsanak vagy válogassanak, az az ő idejükkel ellentétes. Gondolj úgy a súlyok visszatételére, mint az Fitnesz edzésed egy részére; rövidítesz, ha hiányzik a kivitelezés.

Ne írj sms-t emelés közben: Ahogyan nem írnál (nem kellene) SMS-t vezetés közben, úgy ne írj SMS-t edzés közben. Bizonyára vannak módok, amelyekkel a technológia segíthet a fitneszcéljaid elérésében, de a barátaidnak küldött SMS nem tartozik ezek közé. Azért vagy az edzőteremben, hogy a céljaidat elérd! Koncentrálj és tartsd tiszteletben a saját idődet.

Takaríts fel magad után: Amikor az edzőteremben „nyomulsz”, valószínűleg megizzadsz. Miután befejezted a sorozatokat, vagy mielőtt elkezdenéd őket, győződj meg róla, hogy letörlöd a felszerelésedet. Ha nem így teszel, számos, az edzőteremben gyakran előforduló baktériumot terjesztesz. Tehát, ahogyan otthon is feltakarítanád a rendetlenséget, töröld fel az izzadságos rendetlenséget.

Személyes tér: Hacsak nem edzel valakivel, vagy hacsak nem spotolsz, nincs okod arra, hogy „személyes közelségben” legyél. Akár emelgetsz, akár nyújtasz, hagyj a másiknak teret. Ha behatolsz a személyes terébe, megzavarod a másik edzőtársad figyelmét, és elég kellemetlen helyzetbe hozhatod. Légy tekintettel a személyes térre, mivel valószínűleg te sem örülnél, ha a sajátodba behatolnának.

Légy tisztában a környezeteddel: Vigyázz! Amikor az edzőteremben vagy, figyelned kell a környezetedre. Mielőtt elsétálsz, hogy megragadj valamit, pásztázd végig a területet, ahová menni készülsz. Ha valaki éppen oldalemelő sorozatokat végez, okos dolog lenne nem elmenni mellette. Ugyanez vonatkozik bármely más gyakorlatra vagy emelésre is. Ne hozd magad olyan helyzetbe, ahol potenciálisan tönkreteheted valakinek a sorozatát vagy a ritmusát.

Mindig kérdezz: Ha úgy tűnik, hogy valaki olyan gépet vagy súlyokat használ, amelyekre neked szükséged van, kérdezd meg. Ne feltételezd. Kevésbé leszel zavaró, ha megkérdezel valakit, hogy együtt edzhetsz-e vele, szemben azzal, hogy elveszed tőle a felszerelést. Mindannyian ugyanezt a tiszteletet várnánk el másoktól.

Soha, de soha ne gúnyolódj más edzőterembe járókon! Ez magától értetődőnek kellene lennie, de ne gúnyolj ki másokat az edzőteremben. Mindannyiunknak megvannak a saját céljaink, és mindannyiunknak megvannak a saját motivációi. Ne készíts videókat olyan emberekről, akik másképp csinálják a dolgokat, mint te, ez egyszerűen helytelen. Az egyetlen dolog, amit tenned kell, hogy hagyd őket, és csak akkor adj tanácsot, ha kérnek tőled.

Összefoglalva

Ezt az etikett útmutatót alapként kell használni ahhoz, hogy tisztelettudóan viselkedj magaddal és másokkal az edzőteremben. Az etikett révén jó edzőtárssá válhatsz, akit mások is szeretnének utánozni, így tiszta, tisztelettudó és harmonikus edzőtermet teremthetsz; olyasmit, amit minden edzőterembe járó értékelhet.