Egészség

Munkahelyi stressz: mit tehetsz ellene?

A munkahelyi stressz olyan állapot, amely akkor következik be, amikor egy munkavállaló érzelmileg vagy fizikailag túlzott nyomásnak van kitéve a munkahelyén. Ez a stressz lehet akut vagy krónikus, és számos különböző tényezőből eredhet.

Mi okozhat stresszt a munkahelyeden?

  1. Munkaterhelés és határidők: ha túlzott mennyiségű feladatod van, ráadásul szigorú határidőkkel és rendszeres túlórákkal, az képes a stressz-szinted az egekbe emelni.
  2. Kommunikációs problémák: a rossz kommunikáció és a hiányos információáramlás félreértésekhez, akár konfliktusokhoz, így stresszhelyzetekhez is vezethet.
  3. Vezetési stílus: irányító, autoriter stílusú vezető mellett elnyomva érezheted magad, ami stresszt okozhat.
  4. Munkahelyi bizonytalanság: bizonytalan munkahelyi környezetben a munkahelyi változások vagy a leépítések lehetnek stresszfaktorok.
  5. Munka-magánélet egyensúlyhiány: akik nem találják meg a megfelelő egyensúlyt a munka és a magánélet között, hajlamosabbak a stresszre.

Munkahelyi stresszfaktorok, amire nem is gondolnál:

  1. Hiányzó karriertervezés: az előrelépési lehetőségek vagy a karriertervezés hiánya hosszú távon növelheti a stresszt.
  2. Önállóság hiánya, túlzott kontroll: ha úgy érzed, hogy nincs beleszólásod a munkádba, vagy túlzott ellenőrzés alatt dolgozol, stresszfaktor lehet.
  3. Érzelmi intelligencia hiánya: ha a munkahelyi közegben alacsony érzelmi intelligenciát tapasztalsz (EQ = azon képesség, hogy megértsük és kezeljük saját és mások érzelmeit), szintén fokozhatja a stresszt.

Néhány praktikus tanács a munkahelyi stressz kezeléséhez

1. Tervezd és szervezd a munkád a hatékonyság érdekében!

2. Kommunikálj tisztán, nyíltan és kérj segítséget, ha szükséges!

3. Tanulj meg nemet mondani!

4. Törekedj a munka-magánélet egyensúlyára!

5. Fejleszd az érzelmi intelligenciádat!

Összegzés

A munkahelyi stressz mindennapos kihívás lehet, de nem szükséges, hogy eluralkodjon feletted. Fontos tudatosítani, hogy mi okozhat stresszt a munkahelyeden, és elgondolkodni azon, hogy miként lehetne ezeket a tényezőket kezelni.

Ha úgy érzed, hogy a stressz már túlságosan megterhel vagy nincs eszközöd a kezeléséhez, kérj segítséget! Egy coach vagy egy pszichológus segíthet a stressz kezelésében, az önbizalom fejlesztésében és az egészséges munkahelyi környezet megteremtésében.