Egészség

Milyen szempont szerint válasszunk vitamint, multivitamint?

A megfelelő vitamin- és ásványianyag-kiegészítő kiválasztása szervezetünk megfelelő működése szempontjából kulcsfontosságú lehet. Az étrend-kiegészítők hozzájárulhatnak a vitaminok, ásványianyagok és más tápanyagok hiányának pótlásához. Fontos, hogy nem minden formula rendelkezik ugyanolyan tulajdonságokkal, vannak olyan szempontok, amelyeket választáskor érdemes figyelembe vennünk.

Konkrét hiányok meghatározása: a vitaminok és multivitaminok kiválasztásakor szervezetünk egyéni igényeire fókuszáljunk. Ez függ az életkorunktól, az egészségi állapotunktól és az étrendünktől. Az első lépés az, hogy azonosítsuk azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre valóban szükségünk van. Ezt orvossal vagy dietetikussal lehet elvégezni, akik segíthetnek meghatározni az egyéni igényeket. Például, ha hiányzik a vas vagy a D-vitamin, célszerű olyan kiegészítőket választani, amelyek ezeket tartalmazzák.

Multivitamin vagy egyedi étrend-kiegészítő: az egyik legfontosabb döntés, hogy multivitamint vagy egyedi táplálék-kiegészítőt szerzünk be. A multivitaminok többféle vitamin és ásványi anyag kombinációját tartalmazzák egyetlen tablettában, míg az egyedi kiegészítők többnyire csak egy adott hatóanyagúak. A multivitaminok között lehetőségünk van további választásra is nemekre, életkorokra vonatkozóan: multivitamin férfiaknak vagy nőknek, gyermekeknek, 50 év felettieknek stb.

Minőség és biztonság: válasszunk olyan márkákat, amelyek jó hírnévvel rendelkeznek és amelyek minőségellenőrzési standardokat tartanak be. Keressünk olyan termékeket, amelyeknek GMP (Good Manufacturing Practice) minősítésük, ami azt jelenti, hogy a termék gyártása során magas minőségi szabványokat követtek. Az étrend-kiegészítők előállítása során számos tényező okozhat ólom vagy más nehézfémek szennyeződését. Ezek közé tartoznak: a nyersanyagok szennyezettsége, a feldolgozás során fellépő szennyezés, a tárolás során fellépő szennyezés. A minőség és biztonság az előbbiek miatt kiemelkedő szempont választásunknál.

Összetevők ellenőrzése: fontos megvizsgálni a kiegészítő összetevőit. Kerüljük azokat a kiegészítőket, amelyek tartalmaznak mesterséges színezékeket, ízfokozókat vagy töltőanyagokat. A természetes forrásokból származó összetevők szervezetünknek előnyösebbek. Kerüljük az E-számú termékeket, amelyek hozzáadhatnak a látványossághoz,  de nincsenek tápanyagi értékük és allergiás reakciókat is kiválthatnak. Ízfokozók,(  például mononátrium-glutamát (MSG) valós tápanyagot nem tartalmaznak és túlzott fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat.

Mennyiségi ellenőrzés: ügyeljünk arra, hogy ne szedjünk túl sokat egy adott tápanyagból. ,,Ne lépje túl az ajánlott napi mennyiséget!” Kövessük az ajánlott napi beviteli értékeket (RDA-kat) vagy az orvos által javasolt adagokat.

Korábban nem volt ennyi lehetőségünk étrendünk kiegészítésére a gyümölcsökön, zöldségeken kívül. A vitaminok és multivitaminok csak gyógyszertárakban voltak kaphatók, és viszonylag drágák voltak. A modern táplálkozásban viszont egyre több feldolgozott élelmiszer szerepel, a hiányosságok pótlására számos étrend-kiegésztőből válogathatunk.

A mai étrend-kiegészítők tartalmazhatnak olyan összetevőket, amelyek nem feltétlenül szükségesek, és még károsak is lehetnek túlzott mennyiségben. Például egyes multivitaminok tartalmazhatnak magas dózisokban olyan vitaminokat, mint a A- vagy D-vitamin, amelyek hosszú távon mérgezőek lehetnek.

A vitamin- és ásványianyag-kiegészítők hasznosak lehetnek a tápanyag hiányok pótlására, de a választáskor vegyük figyelembe a konkrét igényeket, a minőséget és kerüljük a felesleges összetevőket és a túlzott mennyiségeket. Mindig konzultáljunk orvosunkkal vagy dietetikussal, mielőtt bármilyen új kiegészítőt bevezetnénk étrendünkbe, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az valóban szükséges és biztonságos.

Figyelmeztetés: ez a cikk kizárólag szórakoztatási célokat szolgál, és semmiképp sem minősül orvosi vagy szakértői tanácsadásnak. Bármilyen egészségügyi probléma esetén sürgősen forduljon kezelőorvosához vagy keresse fel az orvosi ügyeletet. Az itt olvasott információk nem helyettesítik a szakértői orvosi véleményt, diagnózist vagy kezelést.