Érdekességek

Miért érdemes Coachingot igénybe venni?

A Coaching, mint személyes fejlesztési módszer, napjainkban egyre népszerűbbé válik. Azok számára, akik szeretnének jobbá válni személyes vagy szakmai életükben, a Coaching kiváló lehetőséget kínál.

Mi a Coaching?

A Coaching egy olyan hatékony módszer, amely segíthet az embereknek abban, hogy elérjék céljaikat, fejlődjenek személyesen és szakmailag, és jobb döntéseket hozzanak. A coaching során egy coach segít az ügyfélnek abban, hogy tisztázza céljait, feltárja erőforrásait és erősségeit, és kidolgozzon egy akciótervet a célok eléréséhez illetve segítse őt, a coacheet céljai gyorsabb elérésében.

Miért érdemes a coachingot választani? A coaching előnyei

A coaching számos előnnyel járhat az ügyfelek számára, többek között:

  • Célok elérése: A coaching segíthet az ügyfeleknek abban, hogy meghatározzák és elérjék céljaikat. A coach segíthet az ügyfélnek abban, hogy tisztázza, mit akar elérni, és kidolgozzon egy lépésről lépésre történő tervet a célok eléréséhez.

Személyi fejlődés, és a személyes fejlődés előnyei: 

A coaching segíthet az ügyfeleknek abban, hogy fejlődjenek személyesen és szakmailag. A coach segíthet az ügyfélnek abban, hogy megismerje erősségeit és gyengeségeit, és olyan készségeket és tudást fejlesszen ki, amelyekre szüksége van a céljai eléréséhez.

A Coaching segítséget nyújt abban, hogy jobban megismerjük saját erősségeinket és gyengeségeinket. Ezáltal könnyebben meghatározhatjuk a személyes céljainkat és elérhetjük azokat.

  • Például egy ügyfél, aki szeretné javítani a kommunikációs készségeit, coachingot vesz igénybe ahhoz, hogy segítsen neki megtanulni, hogyan kommunikáljon hatékonyabban.

Jobb döntéshozatal: 

A coaching segíthet az ügyfeleknek abban, hogy jobb döntéseket hozzanak. A coach segíthet az ügyfélnek abban, hogy megértse a döntéshozatal folyamatát, és olyan döntéseket hozzon, amelyek megfelelnek az értékeinek és céljainak.

  • Például egy vállalkozó, aki úgy dönt, hogy új terméket indít, coachingot vehet igénybe ahhoz, hogy segítsen neki meghozni a megfelelő döntéseket a termékfejlesztés és a marketing tekintetében.

 Munkahelyi teljesítmény és siker:

A Coaching hatékony eszköz a karrier előrelépéséhez. A szakértői támogatás segít a munkahelyi kihívások leküzdésében és az eredményes teljesítmény elérésében.

Stressz csökkentése: 

A coaching segíthet az ügyfeleknek abban, hogy csökkentsék a stresszt. A coach segíthet az ügyfélnek abban, hogy megtanulja kezelni a stresszt, és kiegyensúlyozottabb életet éljen.

  • Például egy anyuka, aki két kisgyermeket nevel, coachingot vesz igénybe ahhoz, hogy segítsen neki megbirkózni a stresszel, amelyet a munka és a család összeegyeztetése okoz.

 Életminőség javítása:

A Coaching nemcsak a munkahelyi életet, hanem az élet minden területét érinti. Segít az életminőség javításában, az egyensúly megtalálásában és a boldogabb élet elérésében.

A coaching alkalmazási területei

A coaching számos különböző területen alkalmazható, többek között:

 Executive Coaching

Az Executive Coaching egy olyan típusú Coaching, amely a vezetőkre és jobbára a felsővezetőkre összpontosít. Az Executive Coach segíthet a vezetőknek abban, hogy fejlődjenek vezetőként, javítsák a teljesítményüket, elérjék karriercéljaikat, megtartsák és növeljék motivációjukat, illetve megelőzzék a kiégést és kialakulhasson az ideális Work Life Balance azaz az ideális Munka Magánélet Egyensúly.

Az executive coaching számos előnnyel járhat a vezetők számára, többek között:

Jobb vezetői készségek: Az executive coaching segíthet a vezetőknek abban, hogy jobban megértsék a vezetői szerepkört, és fejleszteni tudják olyan készségeiket, mint a kommunikáció, a problémamegoldás és a döntéshozatal.

Jobb teljesítmény: Az executive coaching segíthet a vezetőknek abban, hogy hatékonyabban teljesítsék munkakörüket, és jobb eredményeket érjenek el.

Sikeresebb karrier: Az executive coaching segíthet a vezetőknek abban, hogy sikeresebb karriert építsenek, és elérjék karriercéljaikat.

Az executive coaching különböző területeken alkalmazható, beleértve a következőket:

Belső lehetőségek és adottságok leltározása: Az executive coach segíthet a vezetőknek abban, hogy meghatározzák erősségeiket és gyengeségeiket, valamint hogy megértsék vezetői stílusukat.

Célkitűzés: Az executive coach segíthet a vezetőknek abban, hogy meghatározzák személyes és szakmai céljaikat, és kidolgozzanak egy tervet azok eléréséhez.

Hatékonyság: Az executive coach segíthet a vezetőknek abban, hogy hatékonyabban használják idejüket és erőforrásaikat, és hogy jobb döntéseket hozzanak.

Vezetési stílus: Az executive coach segíthet a vezetőknek abban, hogy fejleszteni tudják vezetői stílusukat, és hogy hatékonyabban befolyásolják másokat.

Az executive coaching egy értékes eszköz a vezetők számára, akik fejlődni szeretnének vezetőként, és akik sikeresebb karriert szeretnének építeni.

Üzleti coaching: Vállalkozóknak és vállalati vezetőknek szóló Coaching, amely a szervezeti célok és eredmények elérésére fókuszál.

Az üzleti coaching segíthet az üzletembereknek abban, hogy fejlődjenek vezetőként, javítsák a teljesítményüket, és elérjék céljaikat.

Karrier Coaching: Azoknak, akik karrierjüket szeretnék fejleszteni vagy átalakítani, a Karrier Coaching ideális lehetőség a célok meghatározására és elérésére.

Life Coaching avagy Életvezetési coaching: Az életvezetési coaching segíthet az embereknek abban, hogy jobbá tegyék az életüket, és olyan célokat érjenek el, amelyek fontosak számukra.

Egészség coaching: Az egészségügyi coaching segíthet az embereknek abban, hogy javítsák egészségüket és jólétüket.

Valós eset alapján: Egy üzleti vezető, aki úgy érezte, hogy elakad a karrierjében, coachingot vett igénybe. A coaching folyamat során a coach segített neki abban, hogy tisztázza céljait, és kidolgozzon egy tervet a karrierjének előre mozdítására. A coaching eredményeként a vezető új állást kapott, amelyben kifejezhette magát, és hozzájárulhatott egy olyan ügyhöz, amelyben hitt. Ez volt a céljai között a legfontosabb szempont.

Hogyan működik a Coaching folyamata?

A célok kitűzése: A Coaching kezdetén a célkitűzés a középpontban áll. A résztvevők meghatározzák, mit szeretnének elérni a Coaching folyamata során.

Személyes találkozók és virtuális ülések: A Coaching személyes találkozókat vagy online üléseket foglal magában, amelyek során a résztvevők szorosan együttműködnek a Coachcsal.

Fejlesztő visszajelzések: A Coaching folyamata során folyamatos visszajelzéseket kapunk, amelyek segítenek az előrehaladás követésében és az esetleges irányváltásokban.

Hogyan válasszunk megfelelő coachot?

Amikor coachot választunk, fontos, hogy olyan coachot keressünk, aki rendelkezik a megfelelő Coaching végzettségekkel, valamint szakértelemmel és tapasztalattal. A coachnak megfelelő végzettséggel és képesítéssel kell rendelkeznie, valamint tapasztalattal kell rendelkeznie a célunkhoz hasonló területen. Bár ez utóbbi, a legtöbb területre nem igaz, mármint, hogy a célunkhoz hasonló területen kell a coachnak

A coach kiválasztásakor fontos, hogy találkozzunk a coach-csal, és győződjünk meg arról, hogy jól tudunk vele együttműködni. A coaching egy bizalmi kapcsolat, ezért fontos, hogy olyan coachot válasszunk, akivel jól érezzük magunkat.

Hogyan válasszunk megfelelő Coaching szakembert?

Tapasztalat és referenciák: A megfelelő Coach kiválasztásánál fontos a szakmai tapasztalat és a pozitív referenciák figyelembevétele.

Személyes illeszkedés és kémia: A sikeres Coaching szükségessé teszi a személyes kapcsolatot és az illeszkedést a Coachcsal. Ez az összes közül az egyik legfontosabb személyes véleményünk alapján, hiszen jelentős mértékben ezen áll vagy bukik a Coaching sikeressége.

Az ár és az érték aránya: A Coaching költségei változóak, fontos azonban az ár és az érték megfelelő arányának fenntartása.

Egyéb szempontok a Coaching előnyei kapcsán

Stresszkezelés és mentális egészség: A Coaching nemcsak a célok elérésére fókuszál, hanem segítséget nyújt a stressz kezelésében és a mentális egészség javításában is.

Csoport Coaching előnyei: A csoport Coaching lehetőséget kínál az együttműködésre és az ötletek megosztására, erősítve ezzel a fejlődést.

Rugalmasság és adaptáció: A Coaching alkalmazkodik az egyéni igényekhez és változó körülményekhez, így rugalmasságot biztosít a fejlődés útján.

Egy Személyes Példa

Egy személyes történet a Coachingról: Sándor, aki hosszú ideje küzdött a munkahelyi stresszel, a Coaching által megtalálta az egyensúlyt és a boldogabb életet. A céljai elérésében a Coaching kulcsfontosságú szerepet játszott. Ennek segítségével fedezte fel a fő problémát és talált viszonylag gyors megoldást.

A változás és eredmény: Sándor sikeresen fejlesztette karrierjét és személyes életét a Coaching által nyújtott támogatásnak köszönhetően.

A Coaching ára

A Coaching ára változó lehet, és függ a coach tapasztalatától, képzettségétől, valamint a coaching típusától és időtartamától. A coaching ára általában óránként 15.000 és 400.000 forint között mozog. Igen, akár ezt az összeget is elérheti. Sőt külföldön ezen összegek lényegesen magasabbak. Nem személyes tapasztalatom, de hallottam 2-3000 USD / óradíjú Felsővezetői Executive Coachingról Amerikában, ahol a coaching előnyeit már sokkal korábban megtapasztalták, mint mondjuk Magyarországon és a nagyon eredményes cégek, nagyon eredményes vezetőiket így teszik még sikeresebbé, eredményesebbé és előzik meg a kiégésüket…

Természetesen általában a coachingban a Life Coaching – hangsúlyozom általában a legolcsóbbak, a legkönnyebbnek és a leggyakoribbnak is számítanak. Jellemzően coach tapasztalatból és szintekből is a legalacsonyabbat igénylik, de mint fent is írtam ez nem minden esetben van így, ez általánosságban igaz. A másik véglet pedig az Executive Coaching, azaz a felsővezetői és a specializált felsővezetői Coaching. Jellemzően ezek óradíja és szakmai elvárásai is a legmagasabban. És értékben is jobban mérhető, s ezt főként vállalatok, vállalkozások fizetik a legkiemeltebb vezetőik számára.

Összegezve

A Coaching egy hatékony módszer, amely segíthet, hogy gyorsabban és hatékonyabban elérjük céljaikat, fejlődjünk személyesen és szakmailag egyaránt, illetve segítségével jobb és sikeresebb döntéseket hozzunk.
A Coaching valóban egy hatékony és személyre szabott módszer például a személyes és szakmai fejlődés elősegítésére. Az egyéni igények és célok alapján választott Coach segíthet abban, hogy elérjük álmainkat és javítsuk életminőségünket.

Gyakran Ismételt Kérdések

Mi a Coaching és milyen területeken alkalmazzák?

A Coaching egy személyes fejlesztési módszer, amely számos területen alkalmazható, beleértve az életvezetést, karrierfejlesztést és üzleti stratégiákat.

Mennyi időbe telik látható eredményeket elérni a Coachinggal?

Az eredmények idővel változnak, de a hatékony Coaching általában rövid távon is észrevehető pozitív változásokat eredményez.

Mennyibe kerül egy átlagos Coaching szolgáltatás?

A Coaching árai változóak, de fontos az ár és az érték megfelelő arányának figyelembevétele. Nagy általánosságban igaz, hogy nagyon széles skálán mozognak az óradíjak, melyek 10-15 ezer forinttól akár 400 ezer forintig is terjedhetnek.

Miért válasszam a személyes Coachingot a csoportos Coaching helyett?

A személyes Coaching egyéni figyelmet biztosít, lehetőséget adva a személyes célok pontosabb és gyorsabb megvalósítására.

Kinek ajánlott a Coaching?

A Coaching bárkinek ajánlott, aki személyes vagy szakmai fejlődésre törekszik, és személyre szabott támogatásra van szüksége.