Új lendületben a kávéfogyasztás

Itthon is terjednek azok az újhullámú kávézók, amelyek kimondottan a minőséget célozzák meg. Főként a ma már egyre divatosabbnak számító közepes, már csaknem világos pörkölésű kávészemekből készült őrleményeket népszerűsítik, szemben a régi hagyományoknak megfelelő sötét, olaszos pörköléssel szemben.

Ezek a hangulatos, többnyire meglehetősen kicsi üzletek, arra helyezik a hangsúlyt, hogy szánjunk időt, ezeknek a kellemes italoknak az elfogyasztására, ne csak úgy tekintsünk a kávéra, mint élénkítő szer, amit az 5 perces szünetben gyorsan bedobunk, hogy a munkahelyen hátralevő néhány órát még valahogy ébren kibírjuk. Mindegy, hogy mit iszunk, csak hasson. Azt szeretnék elérni, ha a kávéfogyasztó közönség megismerkedne, a minőségi kávézás rendkívül változatos lehetőségeivel.

kave

A speciality kávézókban egyre népszerűbb, különböző kávéismereti tréningeket tartanak a laikusok számára. A legnépszerűbbek között szerepel a cupping, a latte art és a filterkávé-készítés elsajátítása.
A cupping tulajdonképpen kávékóstolást jelent, ami nagyon hasonlatos a borkóstoláshoz, hasonló íz jegyek alapján rangsorolják az italokat. A kávétermesztésben, csakúgy, mint a borok esetében nagyon fontos a termőtalaj jellege és tengerszint feletti magasság. Elmondható, hogy a legzamatosabb kávészemeket a vulkanikus kőzeten kialakult talajok adják. A kizárólag trópusi és szubtrópusi éghajlaton termő kávécserje érett gyümölcsének feldolgozása is jelentősen befolyásolja a pörkölést követő aromák kialakulását. Az ősi száraz eljárással, a fermentációnak köszönhetően karakteres likőrös, csokoládés ízt nyerünk. A feldolgozás lényege, hogy a kávécseresznyét a Napon szárítják, és a magas cukortartalom hatására bekövetkező erjedéssel szabadítják meg a kávébabot az őt körülvevő gyümölcshústól. Az egyre népszerűbb új módszert mosott eljárásnak hívják, egyre több változata alakul ki, melyekkel más-más ízvilág érhető el.
Másik népszerű foglalkozás az említett latte art. A latte art azt jelenti, hogy a tökéletesen gőzölt tejkrémmel különböző mintákat rajzolunk a kávéitalba. Leggyakrabban, a levél formájára emlékeztető rozettát vagy a szívet öntenek a baristák. Ezeknek a foglalkozásoknak köszönhetően, minden érdeklődő számára elérhetővé vált, hogy megismerkedjen a kávékészítés rejtelmeivel, elsajátítsa a nagy kávégépek használatát, és tökéletes tejhabot tudjon gőzölni.

kave2

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.