Természet ihlette a technikai csodákat

Nem is gondolnánk, mennyi technikai megoldás születik a természet megfigyeléséből. Használati tárgyaink körülvesznek bennünket anélkül, hogy eszünkbe jutna, mennyire hasonlít valamilyen állatra vagy növényre. Vannak azonban olyan tudósok, akik felfedezik ezeket az összefüggéseket.

Ugrópók kesztyű az űrhajósoknak

A tudósok már eddig is tudták, hogy a pókok karmokat használnak, hogy megtapadjanak az érdes felületeken, azt azonban nem, hogy hogyan tapadnak a teljesen sima felületekhez, akkor is, ha fejjel lefelé lógnak. Az ugrópók karmai végén található karombolyhokat vizsgálva rájöttek, hogy a több tízezer szálból álló szőr képes molekuláris szinten kölcsönhatásba lépni a felszínnel gyenge elektromágneses erőt alkalmazva. Ezzel a képességével a pók saját súlyának 170-szeresét tudja szállítani. Mivel ezek az erők a felület tulajdonságaitól függetlenül működnek, a tapadás nedves vagy csúszós felületen is biztonságos, sőt, kutatók szerint az űrben is képes lenne ugyanezt az eredményt produkálni. Ezek- után az asztronautáknak nem jelent majd problémát, hogy pókemberként biztonságosan közlekedjenek az űrhajó külső, sima burkolatán.

A csalánozók, mint vízi rakétakilövők

Ha látott is már valaki medúzát, nem biztos, hogy volt alkalma megfigyelni a csalánozók csoportjába tartozó állat mozgását, mivel a medúza általában csak lebeg a vízben, csak akkor támad, ha zsákmányt vagy ellenséget érzékel. Ilyenkor rakétaelvszerűen kipumpálja a vizet űrbeléből hámizomsejtjei segítségével és ernyőszerű testéből nagy sebességgel kipréselődik a víz. Ez tulajdonképpen egy “vízsugárhajtómű” és ugyanezen az elven működik természetesen jóval bonyolultabb formában a repülőgépek és rakéták meghajtása.

Medúza, a rakéta ihletője

A kaméleonok legjellemzőbb tulajdonsága, hogy képesek a színüket változtatni. Korábban azt gondolták, hogy hasonlóan a poliphoz, a színváltozás az állat környezetétől függ. Napjainkban már ismeretes, hogy a kaméleonok színe a fényintenzitás, a fény beesési szöge és a hőmérséklet függvényében változik. Talán innen ered a mystic rúzs megalkotóinak ötlete. Ha érzelmi vagy mechanikus hatások érik viselőjét, a hőmérséklet emelkedik és már néhány tizednyi hőingadozás is befolyásolja a színét.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.