Szenzációs régészeti feltárás Afrikában

Úgy tűnik, ismét újra kell írniuk a kutatóknak az ember őstörténetét. Amerikai kutatók ugyanis majdnem kétmillió éves állkapocs-darabokra bukkantak Tanzániában. Ezek alapján arra következtetnek, hogy több, korábban különböző fajtájúnak tekintett emberős valójában egy fejlődési ághoz tartozik.

Ritka szerencse érte az amerikai Rutgers Egyetem kutatóit a tanzániai Olduvai völgyben: rendkívül értékes leleteket találtak, amelyek révén akár újraírhatják az emberi őstörténet egyes fejezeteit. Robert Blumenschine antropológus professzor és csapata egy 1,8 millió évvel ezelőtt élt hominida (emberős) maradványait ásta ki a föld alól, ráadásul megtalálták kezdetleges szerszámait és néhány abban a korban élt nagy testű állat csontjait is. A felfedezés jelentőségét professzor szerint elsősorban az adja, hogy a leletek alapján néhány, korábban különböző rendszertani kategóriába sorolt hominidát valószínűleg egy fajnak kell tekinteni. A csak OH 65-re keresztelt emberős alsó állkapcsának egy részét találták meg többek között, a legértékesebb darab azonban a felső állkapocs – benne a teljesen épen maradt fogsorral.

Az emberi őstörténet-kutatás egyik legnagyobb alakja, Louis Leakey negyven évvel ezelőtt bukkant csontmaradványokra az Olduvai völgyben. A leletek egy viszonylag nagy koponyatérfogattal rendelkező, szerszámhasználó ősre utaltak, ezért is kapta korai rokonunk a homo habilis, vagyis az “Ezermester” nevet.

Homo_habilis

A nyolcvanas évek közepén több olyan lelet is előkerült a térségből, amely alapján a homo habilisektől egy külön fajtát, a homo rudolfensist különítettek el. Az OH 65-ös lelet azonban kapcsot képez a két, eddig külön fajtájúnak tartott ősember között. A felső állkapocs ugyanis nagyfokú anatómiai hasonlóságot mutat mind a homo habilisszel, mind pedig a homo rudolfensisszel, ez alapján pedig Blumenschine professzor szerint közelebb járunk a valósághoz, ha mindhármukat egy fajtába soroljuk és homo habilisnek hívjuk őket.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.