Star Wars történelem a mozivásznon

Az év végén kerül hazánkban is mozik vetítővásznára a Star Wars legújabb része, melynek címe Star Wars: Az ébredő erő.

A Csillagok háborúját 1977-ben az író-szerző George Lucas álmodta mozivászonra, aki rögtön a közepébe csapott a történetnek, ugyanis a filmtörténelem egyik, ha nem a legnagyobb szenzációját, a 4. résszel indította útjának. A film bombaként robbant a filmes világ feledhetetlen alkotásai közé. Az akció dús cselekményvezetés mellé, páratlan és a maga idejében formabontó képi világ társult.

A Csillagok háborúja debütálását követően egy új korszak kezdődött a scifi műfaj történelmében. Bár sok remek alkotás született az óta a science fiction háza táján, a Csillagok háborúja sikerével, népszerűségével egyik sem tudta felvenni a versenyt. A film köré mára egy egész kultusz épült, aminek középpontjában a feledhetetlen képsorokat megelevenítő szereplőgárda áll. A gyönyörű Carrie Fisher Leia hercegnő szerepébe bújva, Mark Hamil, mint Luke Skywalker és Harrison Ford Han Solo-ként alkotott maradandót játékával. De ki ne emlékezne Yoda mester intelmeire és tanításaira, hogy csak a legklasszikusabbat idézzem: „az erő legyen veled”, vagy a szőrös Chewbacca szerethető figurájára. Az epizódokon átívelő feszültséget, David Prowse által megformált Darth Weder sötét nagyúr alakja tartja ébren, és teszi teljessé a történetet a jó és a rossz küzdelmében.
Egészen hihetetlen, hogy még a filmben megjelenő kellékek is hallhatatlanná váltak, mint a fénykard, a halálcsillag, a birodalmi lépegetők vagy Han Solo űrhajója, az Ezeréves Sólyom.

George Lucas hatrészes űroperája az ötödik epizóddal folytatódott a filmszínházakban, A Birodalom visszavág címmel. A történet, a Jedi visszatér képsoraival zárul, melyet 1983-ban adtak a mozik. A Csillagok háborúja könyv megfilmesített változata által hozott sikerek ezen a ponton nem értek véget. 1999-ben George Lucas újra rendezői székbe ült, és leforgatta az űropera első három részét, a Baljós árnyakat, a Klónok támadását és a Sith-ek bosszúját, amit 10 évvel később 2005-ben láthattunk. Mivel az egész történet időrendileg visszafelé tárult a nézők elé, olyan érzést keltett, mintha a Csillagok háborúja, a harmadik résszel fejeződött volna be, ahol is megjelentek a színen a korábbi részek legendás főszereplőinek alakjai.

Az új Csillagok háborúja részt övező rendkívüli várakozás bizonyítja talán a legjobban, hogy mennyire mély nyomot is hagyott ez a műremek a filmvilágban. A Jedi visszatért forgatása óta eltelt harminckét év után, váratlan fordulattal újra láthatjuk kedvenceinket a mozikban. A kulcsfontosságú karakterek bőrébe ugyanazok a színészek bújnak, akik annak idején hallhatatlanná emelték a történetet. Igazi kuriózum ez mind a scifi műfaj, mind pedig a Star Wars rajongók számára. Az ébredő erő cselekményét ezúttal J.J. Abrams írta és rendezte, akinek nevéhez a másik scifi remek, a Star Trek új részei is fűződnek.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.