Nyomdai színek a szórólap nyomtatás megrendelése során

Amikor szórólap nyomtatást szeretnénk megrendelni, meg kell adnunk a nyomda számára, hogy hány színnel szeretnénk megnyomatni a termékeket. Természetesen itt nem arról van szó, hogy meg kell számolni az összes létező színt a grafikában: a színeket a nyomdagép alapszínekből keveri ki.
A színek megadásához, illetve a nyomdai színkeverés megértéséhez néhány alapvető nyomdai szakmai összefüggést érdemes megvilágítanunk, hogy ne érjen meglepetés a szórólap nyomtatás során.

Négy szín nyomás
A nyomdász szakma 4 alapszínt tart számon, és ezeket használja a nyomtatás során a többi szín kikeverésére is. A CMYK színtérben a színek ún. szubtraktív színkeveréssel állíthatóak elő, vagyis minden szín képezhető a cián (kék), magenta (rózsaszín), yellow (sárga) és a kulcsszín fekete hozzáadásával. Az utóbbira tulajdonképpen csak azért van szükség, mert a három felsorolt szín nem ad tökéletes feketét együtt. (A kulcsszín lehet más is, de legtöbbször fekete, hiszen a szöveg általában fekete a szórólap nyomtatás során.)
A négy szín nyomás arra a jelenségre épül, hogy ha a papírra sok apró pontot nyomtatnak, azt az emberi szem összefüggő színes felületnek látja. Ha az apró pontok nem mind egyforma színűek, hanem különféle arányokban az előbb felsorolt színeket tartalmazzák, agyunk adott színeknek fordítja le a kérdéses felületet.

Szórólap nyomtatás

Szórólap nyomtatás

Direkt szín nyomás
A direkt szín nyomás esetén nem a papírra alapszínekből felhordott apró pöttyök (raszter) adják ki a kívánt színt, hanem a felületet egy már korábban kikevert festékkel nyomják meg. A festék kikeverésekor Pantone alapszíneket használnak.
Direkt színeket alkalmaznak a szitanyomásnál, amely kis darabszámú termék esetén is költséghatékony választás lehet a szórólap nyomtatás során.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.