Kreatív alkotás határok nélkül

A festés és rajzolás, sokak számára jelenti a hétköznapi munkából való kikapcsolódás lehetőségét. Egyre több alkotó és művészklub szerveződik városok szerte, ahol tulajdonképpen nem oktatási, hanem szabadidős tevékenység folyik. A klubokhoz bárki csatlakozhat, aki szeret kézzel alkotni, ugyanakkor szívesen találkozik hasonló érdeklődésű emberekkel, akikkel megoszthatja véleményét vagy megbeszélheti éppen aktuális alkotása kérdéseit. Hiszen ahhoz, hogy rajzoljunk, ki sem kell tennünk a lábunkat a lakásból, ha van egy szabad fél óránk és kedvünk támad, bárhol a papírra vethetjük gondolatainkat.

Ezeknek a csoportoknak az előnye, hogy közösségformáló is. Új barátságok kötődnek, a kialakult kellemes légkörben a fantáziánk is másként működik, mondhatni szárnyakra kap. A hangsúly a kikapcsolódáson van, nem az a cél, hogy képzett grafikusok és festők mérjék össze tudásukat. Ugyanakkor pontosan ebből adódik, hogy könnyen találkozhatunk gyakorlottabbakkal, akiktől a különféle felmerülő kérdésekben segítséget kérhetünk, például egy új technikában rejlő lehetőségek terén.
Anno nem véletlenül jöttek létre a művésztelepek sem, ahol festők, szobrászok, ötvösök, keramikusok mind együtt élnek és alkotnak. A mai napig számos művésztelep működik együtt aktívan a városok kulturális vezetésével. Kiállításokat és táborokat szerveznek kicsiknek és nagyoknak. Nemrégiben egy országos rajzpályázatot hirdettek ki a Madarak és fák napja alkalmából. A beérkezett alkotásokat kiállították, ahol is a nézőközönség szavazhatott a tetszését leginkább megnyerő pályamunkára. A legtöbb szavazatot elért rajzokból vászonképeket készítettek, amelyek meg lehetett vásárolni. A befolyt összeget pedig jótékonysági célokra használták fel, mint például iskolák vásárolhattak belőle rajzeszközöket.

Ez a rendkívüli ötlet valójában ma már bárki számára elérhető, mivel egyre több vállalkozás foglalkozik vászonkép nyomtatással (például: Vászonképszalon). Milyen jól is mutat a szoba falán egy olyan rajz vagy akár festmény, amit mi vagy éppen a gyerekek készítettek. A vászonképet fényképből is lehet készíteni. A vászonfotó témájának csak a fantáziánk szab határt, választhatunk egy jól sikerült természetképet, de akár egy jeles eseményt is, születésnapot vagy a családi nyaralást épp úgy, mint például házi kedvencünket. Ezzel a technikával akár kedvenc festőnk képeivel is feldíszíthetjük otthonunkat, de ajándékként is kiváló választás lehet.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.