Ismét magyarok a csúcson

Varga Csaba és Suhajda Szilárd 2014-ben már sikeresen feljutott a 8051 méter magas Broad Peak csúcsára, más néven a K3 hegycsúcsra, ami Kína és Pakisztán határán található. Az idei évben egy újabb expedícióba vágtak bele, amit körülbelül két hónaposra terveznek.

A hegymászók két héttel ezelőtt indultak el Budapestről, hogy meghódítsák a Karakorumban található csúcsot. Az értesülések szerint a napokban elérték a világ második legmagasabb hegycsúcsának, a K2-nek az alaptáborát, ami 5000 méter körül található. A két sportoló oxigénpalack igénybevétele nélkül kívánja meghódítani a 8611 méter magas csúcsot. Suhajda Szilárd elmondása szerint, mind a ketten jól vannak. Az elmúlt napok alapján elmondhatják, hogy a tavalyi mászásukhoz képest könnyebben tudnak haladni. Egy előmonszun okozta havazás határozta meg eddig az időjárást. A két hegymászó az idő tisztulásáig még pár napot az alaptáborban marad. Amint kedvezőek lesznek a feltételek továbbmennek az előretolt alaptáborig, ahonnan majd a csúcstámadást tervezik indítani.
Terveik szerint oxigénpalack igénybevétele nélkül fognak tudni felérni a csúcsra az Abruzzi-sarkantyún keresztül. Az elmúlt napok havazása ugyan növelheti egy lavina kialakulásának veszélyét, ugyanakkor a hó csökkenti a kőhullást.

A K2 csúcsának meghódítása rendkívüli fizikai és mentális felkészültséget igényel. A fent uralkodó mikroklíma váratlanul kialakuló viharokat okozhat, ami nem kedvez az egyébként is oxigénhiányos állapotban történő mászásnak. A feladat nehézségét jól mutatja, hogy eddig még magyar hegymászók nem jutottak fel erre a csúcsra.

K2

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.