Életet ment vagy lebuktat a szabályos rajzolat

Az evolúció több százezer éves mesterkedésének eredményeképp az élővilág fajai egyre tökéletesebb módszereket fejlesztettek ki a túlélésre. Az önvédelmi arzenálba tartozik a szimmetria és az aszimetria megjelenése is az állatokon, ám brit kutatók véleménye szerint, nehéz eldönteni, melyik hatékonyabb, azaz melyik is a hosszabb élet titka.

Nyitott kérdés, hogy vajon a szimmetriára vagy pedig az aszimetrára hangolódó élőlények indulnak nagyobb eséllyel a túlélésért folytatott versenyben.

Veszélyesen szimmetrikus lepkék

Úgy tűnik, hogy az emberhez hasonlóan sok állatfaj is a szimmetriában találta meg a megoldást. Számos éjjeli lepke mintázata tökéletesen szimmetrikus, ez viszont nem jelent számukra nappal is jó álcát. A kutatók tölgyfákon barna kartonból készített lepkéket helyeztek el. A kísérlet során a madarak korábban felfedezték a zsákmányt, ha szimmetrikus mintázat takarta őket. Az aszimetrikus lepkék jóval nagyobb valószínűséggel maradtak észrevétlenek. Mindezt azonban nem lehet általánosságnak venni, hisz egyes lepkefajokat épp a testüket borító szimmetrikus mintázat óvja meg. A pávaszemek két szárnyán ugyanott elhelyezkedő szemszerű mintázat például távol tartja a támadó kedvű madarakat.

Aszimmetrikus lepke

A tintahal trükkje tökéletes

A tinthalak az aszimetria segítségével próbálják menteni az irhájukat. A faj rejtőzködése tulajdonképpen testük színváltoztatásával történik, melyre másodpercek alatt képesek. A színtestekkel teli tintahal vészjósló helyzetben aktivizálja izomrostjait, melyek az egész testet elárasztják a különféle színekkel. A színváltoztatást a környezet befolyásolja. A finomszemcsés homok vagy kavicsokkal, kagylókkal tarkított aljzat, más és másfajta színválasztásra készteti a tintahalat, és sikerét mi sem bzonyítja jobban, mint hogy a ragadozók akár pár centiméteres távolságra is elúsznak mellette anélkül, hogy észrevennék.

Ám a tintahal jóval többre is képes. Ha eltérő mintázatú háttér elé helyezünk egy példányt, egyik oldala az egyik, míg másik oldala a másik háttér mintázatának fog megfelelni, így az aszimmetrikus mintázat érvényesül.

Szimmetrikusak a földalatti járatok

A szimmetria fontosságát azok a rágcsálók is felismerték, melyek otthonul egy odut ásnak a földbe. Szinte kivétel nélkül az összes kisemlős szimmetrikus járatot ás magának a jobb tájékozódás miatt. Ezen kívül az odú átmérője is rendre szimmetrikus, kör alakú.

A szimmetria azonban nemcsak a földön, a levegőben is jó szolgálatot tesz. A madarak élete például elképzelhetetlen lenne nélküle, azonban nem a repülésnél van a legnagyobb szükség rá, hanem a lebegésnél, amikor az állat a szárnyait pihentetve, kifeszített végtagokkal siklik vagy egyhelyben lebeg.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.