Divat a futás?

Gyakran elhangzik az a kijelentés, hogy a futás azért egyre népszerűbb sport mostanában, mert a legkevesebb sportszer vásárlásával el lehet kezdeni, úgymond a legolcsóbb sportolási forma. Nem kell hozzá se terembérlés, se eszközvásárlás, szinte bármilyen edzőcipőben és bármilyen edzőruhában neki lehet vágni. A foci is azért oly népszerű sport a gyerekek körében, mert lényegében csak egy focilabda, egy bőr is elég hozzá, a leglehetetlenebb és legkisebb helyen is könnyed sportolási lehetőséget biztosít szinte életkortól függetlenül.

A futás népszerűsége valószínűleg szintén ebben az egyszerűségben áll. Bár meg kell jegyezni, hogy míg a foci szinte kortalanul népszerű, bár jellemzően addig tart, amíg az ember valamely iskolarendszer tagja, a futás inkább a már dolgozók népszerű sportja. A focit úgy jó űzni, van kivel focizni. Vannak csapatok és pálya, de legalább egy nagyobb füves vagy betonos placc, ahol akár két pólóval két kaput ki lehet jelölni.

A futáshoz ellenben se csapattársak, se pálya nem szükséges, bár legalább a pálya jó ha van, kíméli az ízületeinket. És itt el is érkezünk a témaindító gondolat egyik eleméhez. Ha valaki komolyan veszi a futást, hetente több alkalommal, például Budapesten eljár futni, tapasztalni fogja, hogy egy idő után az ízületek vészharangokat kezdenek kongatni. A sok kemény aszfalton való futás bizony túlzott terhelést jelent rájuk. Ilyenkor kezd el az emberek többsége valamilyen komolyabb futócipő vásárlásán gondolkodni. Egy komolyabb, több keménységi zónával ellátott modern futócipő, mely megfelelő tompító védelemmel van ellátva, bizony sok tízezer forintot kóstál. A korábban befogott és leharcolt edzőcipő megvolt régről, elfért magában a sarokban, bármilyen ruhával hordhatjuk. Egy új, modern és drága futócipőhöz azonban új, modern és drága ruházat és kiegészítők is dukálnak. Izzadságelvezető, megfelelően hűtő és melegen tartó póló és kényelmes nadrág. Az elvetemültebbek pedig pulzus és egyéb sok-sok csodamérő kiegészítőket is beszerezni a futás megkönnyítéséhez – akarom mondani megnehezítéséhez. Nem attól fogunk jobban futni, hogy tudjuk mennyit ver a szívünk, nem attól érezzük magunkat jobban, hogy tudjuk hány métert tettünk és közben hány kalóriát égettünk el. De persze nehéz ellenállni a csilli-villi modern kiegészítőknek, nehéz ellenállni, hogy a futás olcsó és tömeges, vidám sport maradjon az amatőrök számára. Sokan persze megtehetik és népszerűségi, divathullámot lovagolnak ezzel meg, sokan pedig azért nem járnak emiatt futni, mert szégyellik, hogy nekik nem telik az új, modern kiegészítőkre, csak a régi, jól bevált szürke edzőcipőre.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.