Barlangban élhetjük túl a Mars porviharait

Mintegy fél tucat barlangra bukkantak a kutatók a Marson. A felfedezés azért különösen fontos, mert a leendő missziók számára a sziklaüregek természetes menedéket nyújthatnak majd a mostoha marsi körülmények – porviharok, meteorit-becsapódások, fokozott sugárzás – ellen. A mai ember éppen úgy átvészelheti a természeti csapásokat e barlangokban, mint valaha tette az ősember.

A Mars a Naptól számított negyedik bolygó a naprendszerben. A római hadistenről nevezték el. Két kis holdja van, a Phobos és a Deimos, mindkettő kicsi és szabálytalan alakú, valószínűleg befogott kisbolygók.
A Mars fele akkora átmérőjű, mint a Föld, így felszíne negyede, a tömege kb. nyolcada a Földének. A marsi gravitáció csak harmada a Földön mérhetőnek, légköre pedig nagyon ritka és 95%-a szén-dioxid, 3%-a nitrogén, 1,6%-a argon és nyomokban van oxigén és víz.


Glen Cushing, az arizonai US Geological Survey kutatója a THEMIS által a vörös bolygó egyenlítőjének térségében készített felvételen egy mély kráter térségét vizsgálta, amikor figyelmes lett néhány sötét foltra, amelyek egy 100-250 méter átmérőjű területen helyezkednek el. A felvételek alapján a barlangnyílások mintegy 80 méter mélyek lehetnek. A hét, egymással szomszédos barlangnyílás már nevet is kapott: Dena, Chloë, Wendy, Annie, Abbey, Nikki és Jeanne.

Amennyiben tényleg beigazolódik, hogy barlangokról van szó, ez jelentős előrelépést jelentene a Marsra tervezett bázisok építése szempontjából. Hiszen akárcsak a Földön, ahol kezdetben a barlangok nyújtottak menedéket az embernek a természeti elemekkel – eső, hideg, napsütés – szemben, a vörös bolygón ugyancsak megvédhetnék az első „marslakókat”, többek között például a kisebb meteorit-becsapódásoktól vagy a káros sugárzástól. A kutatók remélik, hogy a közeljövőben a Mars Reconnaisance Orbiter szonda segítségével sikerül jobban „bepillantani” ezekbe a barlangi nyílásokba, és több információt szerezni róluk.

Mészáros Edit

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.