Babafotózás más szemmel

Az újszülöttfotózás a fényképezés egy nagyon speciális ága. Nem éppen azért, mert sokat kell retusálni a képeken. Inkább azért, mert egy néhány hetes baba fotózásához olyan higiénia és türelem kell, amelyet egy egyszerű stúdióban nem tudnak biztosítani.

foto

Az újszülöttfotók sokat többe jelentenek mint néhány kép a babáról. Mivel a kisbabák az első hónapokban lényegében naponta változnak, az első hetekben készült képek olyan testtartásban és arcvonásokkal örökítik meg a kisbabákat, amelyeket később soha több nem láthat senki. A magzatpózt ilyenkor még fel tudják venni a babák, sőt az kényelmes is nekik – később, akár már három hónaposan képtelenség lenne ilyen helyzetbe kényszeríteni egy apróságot. A babák arca egyszerre szép, megnyugtató, ugyanakkor vannak, akik szerint ráncos arcukkal mintha százéves törpék lennének – az arc ebben a korban még nem tud tudatos érzelmeket tükrözni, és mégis olyan sokat mond, mint később talán soha.

Az újszülött fotózást tisztított levegőjű helyiségben kell végezni, hogy a baba, amikor talán először kerül ki otthonából, ne rögtön a felnőttek által elhagyott kórokozók évek alatt felhalmozódott tömegével találkozzon. A higiénia ugyanolyan fontos, mint a szakmai kiválóság – aki ezt nem érti vagy nem tudja biztosítani, az vagy ne foglalkozzon újszülöttfotózással, vagy kókler.

A fényképezkedés része az öltözködés is. Persze a babának teljesen mindegy, milyen ruhában van, de a szülei és a felnőttek szemében minden jól kiválasztott ruhadarab emeli a babi cukiságfaktorát. Gunyorosnak tűnő megjegyzés, de valóban így van. A tapasztalatok szerint a horgolt, természetes anyagból készült és ízléssel elkészített kis ruhák és kiegészítők, kosárkák és kendők még varázslatosabbá tudják tenni a babákról készült képeket. Az újszülött önmagában is csodás és gyönyörű látvány, de alig jut eszébe valakinek ugyanilyen alapon lefényképezni a házastársát vagy a barátnőjét. Legjobb, ha a fényképek a szülők igényeihez alkalmazkodnak és a fényképész nem lépi át a magára szabott kereteket. De ha igény van a cukiságfaktor emelésére, akkor kedvében kell járni a szülőknek. Egy profi stúdió tulajdonosát nem lehet meglepni semmilyen kívánsággal.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.